Zoek en boek Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Rivierenland

Generic filters
Exact matches only

Bloesem in de Betuwe

De mooiste bloesemroute ligt in de Betuwe, als je het mij vraagt. Zoek je op internet dan is de Appeldijk bij Heerlijkheid Mariënwaerdt een geliefde plek om te fietsen en wandelen tijdens de bloesemperiode. Ik ga het net even anders doen en besluit om de bloesem aan de Appeldijk vanaf het water te bewonderen. Bij Lekker aan de Linge worden het hele jaar door onder andere kano’s en boten verhuurd. Al vroeg kom ik aan op hun locatie in Enspijk. Leo verwacht mij al en samen rijden we het kleine stukje naar de Linge waar een motorbootje op mij ligt te wachten. Na een korte instructie en een grote armzwaai ben ik overgeleverd aan het zacht kabbelende water en de pruttelende motor.

De Betuwe staat bekend om de vele fruitteelt, overal waar je kijkt zie je boomgaarden die nu in volle bloei staan. De grond is hier erg vruchtbaar, dit komt doordat oude rivierlopen hier klei afgezet hebben. Als je oplet kun je deze verdwenen geulen en de wallen erlangs nog terugzien in het landschap. Het stuk van de Linge waar ik vaar meandert tussen het landschap door. Ik vaar langs slaperige dorpjes, een paar molens en natuurlijk de fruitboomgaarden. Een levend schilderij met hier en daar de zachte tinten van de bloesems. Roze bloemblaadjes dwarrelen bij een windvlaag zachtjes over het water, confetti van de lente. Bij het voetveer van Enspijk neem ik gas terug, het pontje draait net de Linge op om fietsers over te zetten naar Heerlijkheid Mariënwaerdt. Tussen de takken door doemt de Appeldijk op. Hier zie ik de natuur die je vanaf de dijk niet kunt zien. Een ijsvogel die rustig blijft zitten op een tak boven het water. Knaagsporen van de bever en als kers op de taart vaar ik zelfs langs een verscholen beverburcht. Overal zijn de tekenen van de lente zichtbaar. Als ik terugvaar richting de steiger van Lekker aan de Linge zwemmen de ganzen met hun kuikens mij vooruit alsof ze mijn terugkeer willen aankondigen.

Nu ik de Appeldijk vanaf het water gezien heb wil ik er ook wel eens overheen fietsen. De Lingeroute leent zich daar uitstekend voor. Ik start bij de Stapelbakker op Heerlijkheid Mariënwaerdt en rij het eerste stuk over het landgoed zelf. Als ik de Linge in het oog krijg fiets ik met een zwaai de Appeldijk op. Het is er inderdaad schitterend. Omzoomd aan beide kanten met appelbomen die vol in bloei staan, wat schapenwolkjes aan de hemel en een zacht zonnetje maakt het Hollandse plaatje af. Hier en daar stappen mensen af om wat foto’s te maken. Haast is hier niet geboden, rustig peddel ik verder. Mijn eerste pauze las ik in bij fruitbedrijf de Hoenderik. Een hoenderik is een gevlochten mand die vroeger werd gebruikt bij het plukken van de kersen, het bedrijf is hiernaar vernoemd. Bij de Hoenderik hebben ze naast kersen ook appel en peren bomen. In de zomermaanden kun je er terecht voor aardbeien, frambozen en pruimen.

Het is gezellig druk, ik parkeer mijn fiets netjes in het rijtje. In de landwinkel van de Hoenderik vind je een keur aan mooie producten. Binnen kun je een versnapering bestellen om het op het terras te nuttigen. Naast de taart in de vitrine zie ik zelfgebakken appeltaart staan. Ik vraag er een bolletje kersen yoghurt ijs bij en schuifel voorzichtig met een vol dienblad naar buiten. De zon werpt schaduwen door de bomen om het terras, de picknicktafels staan op enkele luttele meters van de bloeiende kersenbomen. Wat een heerlijke plek is dit! Bij mijn voeten scharrelen een aantal bonte kippen rond, op zoek naar kruimels. Na de koffie met taart wandel ik een rondje over het terrein. De kersenbomen zijn zwaar beladen met trossen fijne, witte bloemen. Hoog op een paal boven de bloesemtakken steekt een nestkast uit. Een torenvalkenpaartje heeft hier de intrek in genomen en zal bijdragen aan een natuurlijke bestrijding van muizen. Je kunt hier ook overnachten in de B&B als je wilt, je slaapt dan in een knus huis met uitzicht over de boomgaarden.

Op de terugweg kun je de route inkorten door het pontje van Enspijk te nemen. Er hangt een grote bel om de schipper te waarschuwen dat er mensen over willen steken. Ik fiets verder over de Notenlaan, in oktober raap je hier walnoten, maar zo ver is het nog lang niet. Wel neem ik een notentaartje mee als ik in de landgoedwinkel ben. Deze taartjes zijn onovertroffen lekker, met een vulling van karamel en walnoten. Het is inmiddels etenstijd en ik schuif aan bij de Stapelbakker. Er is een ruime keuze aan pannenkoeken, maar ik val aan op een grote burger met knapperige frietjes. De kaas en uienchutney is afkomstig van het eigen landgoed. De zon zakt verder naar de horizon, het is tijd voor mij om deze mooie dag af te sluiten!

 

Tips!

Heerlijkheid Mariënwaerdt
Start je wandel of fietsroute vanaf dit prachtige landgoed. Wandel over de oude lanen en fiets over de beroemde Appeldijk. Het is hier in alle jaargetijden mooi! Geniet van een heerlijke pannenkoek bij de Stapelbakker en scoor een notentaartje in de landgoedwinkel.

Fruitbedrijf de Hoenderik
Ideaal rustpunt als je de Lingeroute fietst. Het terras is in de schaduw van fruitbomen, in de zomermaanden kun je er vers fruit scoren. Overnachten kan hier ook in de knusse B&B op het terrein.

Lekker Aan De Linge
Huur een sup, motorbootje of kano en geniet van de natuur op de Linge. Vaar langs dorpjes, molens en fruitboomgaarden. Onderweg spot je bevers en ijsvogels!

Lekker aan de Linge: kano en fietsverhuur
Ga er een sportieve dag op uit en ontdek de Betuwe op en rond het water! De sportieve activiteiten van familiebedrijf ...Lees meer
Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt
Op het eeuwenoude landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt waan je je in de historie! In 1744 kocht de A.O.R.F. Graaf van Bylandt het ...Lees meer
De Hoenderik
De Hoenderik is gelegen in een mooie, rustige en landelijke omgeving met een schitterend uitzicht over verschillende boomgaarden. Een echte fruitbeleving ...Lees meer