Zoek en boek Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Rivierenland

Generic filters
Exact matches only

Bloesem in de Bommelerwaard

Bloesems uit elkaar houden, hoe doe je dat eigenlijk? Op het moment dat alle fruitbomen in bloei staan zie ik bijna geen verschil. Gelukkig is daar een handige app voor, de bloesemalert app! De app installeren is een eitje en met de telefoon op zak ga ik naar de Bommelerwaard. Een regio die vooral bekend staat om slot Loevestein, maar er zijn ook prachtige bloesemtochten te volgen.

Ik ga vandaag fietsen en parkeer de auto bij het toeristisch overstappunt tegenover hotel restaurant De Gouden Molen in Rossum. Dit soort ‘TOPS’ vind ik zo handig. Je weet dat je hier makkelijk gratis kunt parkeren, dat er toiletten zijn en er beginnen wandel en fiets routes. Deze TOP is ook nog eens heel mooi gelegen aan de rivier. De zon schijnt, vogels fluiten en ik fiets op mijn gemak Rossum uit, de polder in. Algauw slingert de weg tussen de boomgaarden door en zie ik de eerste bloesems verschijnen. Ik stap af en aan de hand van de Bloesemalert app kan ik concluderen dat dit appelbloesems zijn. De bloemknoppen zijn donkerroze, zodra de bloesem opengaat worden de bloemen lichtroze tot wit.

Landgoedwinkels waar lokale ondernemers hun producten verkopen zijn voor mij ideale stops onderweg om iets lekkers te scoren. Op mijn bloesemroute kom ik er twee tegen, Landwinkel de Overscharen en Natuurlijk Kersvers. Beide bieden een keur aan vers fruit, snuisterijen en lokale producten. Na rondgesnuffeld te hebben tussen het mooie keramiek stap ik weer op mijn fiets. De randen van de sloten staan vol met fluitenkruid en zelfs de meidoorn laat voorzichtig de eerste bloemen zien! Een fruitteler is druk bezig in een perengaard, zijn tractor ronkt zachtjes tussen de bomen door. Als er nog nachtvorst komt dan zal hij de vruchtbeginselen beregenen zodat er een ijslaagje omheen komt. Zo kan hij de vorstschade aan het fruit voorkomen.

De bloesemgaarden wisselen af voor grote tuinen met hier en daar een huis verstopt in het groen. Er lopen wat schapen rond en ook hier zijn veel bloesems te bewonderen. De Waaldijk bij Hurwenen brengt mij bij Brasserie de Roskam. Het terras van de brasserie ligt uit de wind aan het water van de Waal. Hier heb ik een fantastisch uitzicht en geniet ik in de zon van koffie met appeltaart. In Hurwenen kan je naast bloesems nog een ander natuur fenomeen bewonderen. Er huist hier een kolonie ooievaars! Onderweg zag ik er al een paar vliegen, hun grote vleugels gespreid op de thermiek. Je ziet ze overal, op de wankele schoorsteen van de oude steenfabriek, klepperend op een huis of gewoon midden in een weiland. Als de bloesems bloeien is het voor de ooievaars tijd om hun nesten op orde te hebben. Een hoogspanningsmast tussen Hurwenen en Rossum is al jaren een favoriete stek. Als ik vanaf Brasserie de Roskam richting Rossum fiets kan ik de nesten stevig tussen de spijlen zien zitten.

In Rossum mag slot Rossum niet ontbreken als bezienswaardigheid op de route. Dit prachtige witte gebouw met zijn hoekige kantelen ligt naast een speeltuin met een kleine dierenweide. Neem zeker even een kijkje bij de nieuwsgierige herten! Aan de kant van het pad staan twee sierlijke witte beelden. Het zijn romeinse godinnen. De jonge vrouw met bloemenslinger is Flora, godin van de bloemen en de lente. Pomana staat naast haar, zij is de godin van de fruitdragende bomen. Past dat even goed in een bloesemtocht!

Buitenlucht maakt hongerig en ik strijk neer op het terras van restaurant de Gouden Molen. De dikke sneden vloerbrood met zalm en carpaccio gaan er goed in. Mocht je na een lange tocht willen overnachten dan kan dat hier ook. Achter de Gouden Molen ligt een fruitboomgaard waar je goed uitzicht op hebt als je liever binnen wilt zitten. Op zonnige dagen is het hier een gezellige drukte. Neem zeker ook een kijkje bij Bistro in Petto, enkele tientallen meters verderop. Beide restaurants hebben een groot terras met uitzicht over de Waal, daar hoef je het niet vanaf te laten hangen.

Ik maakte een fietsroute door de bloesems van de Bommelerwaard, ga je liever wandelen dan zijn er genoeg routes die je kunt volgen. De meest bekende is de langeafstandswandeling het Maarten van Rossumpad. Bij Bistro in Petto voor de deur eindigt etappe twee en begint de derde etappe. Je kunt beide routes los van elkaar wandelen. De derde etappe gaat over de Waaldijk richting Hurwenen en is 12,7 km lang.

Wit rode bordjes geven de route aan.

 

Tips!

Hotel en restaurant de Gouden Molen.
Fijne locatie voor een lunch, binnen heb je uitzicht over de achterliggende boomgaarden. Je kunt hier ook blijven slapen na je tocht.

Bistro in Petto.
Dineer op het terras met uitzicht over de Waal en start hier wandeling.

Brasserie de Roskam.
Koffiedrinken in de zon met het geklepper van ooievaars op de achtergrond die je bij deze locatie aan de Waaldijk.

TOP punt De Gouden Molen.
Laat hier je auto achter en start je wandel of fietsroute door de bloesems.

Landwinkel de Overscharen.
Vers fruit scoor je in deze ruime winkel, knuffel even met de geitjes buiten en neem plaats aan een picknicktafel. Als de winkel gesloten is kan je terecht bij de fruitautomaat aan de buitenzijde.

Natuurlijk KersVers.
Potten met honing, ingemaakt fruit en zoete koekjes. Kijk ook zeker even bij het prachtige keramiek met fruitmotieven wat er te koop is! De kan met een citroenmotief is mijn favoriet.

Landwinkel De Overscharen
Overscharenweg 3 5328 JM Rossum Is dit jouw bedrijf?
Rossum
Natuurlijk KersVers
Noordbeemdenweg 8 5331 LG Kerkdriel Is dit jouw bedrijf?
Kerkdriel
Eetcafé De Roskam
Eetcafé de Roskam is chique, maar gezellig ingericht. Mooie tafels en stoelen in combinatie met prachtige oude banken en witte bloemen ...Lees meer
Bistro In Petto
Eerlijk, Bourgondisch en Vers. Dat zijn de woorden welke de ambachtelijke gerechten op de menukaart van Bistro ‘In Petto’ het beste ...Lees meer
Restaurant De Gouden Molen
Het Restaurant van De Gouden Molen heeft een Franse keuken met klassieke als moderne gerechten in zowel à la carte als ...Lees meer