Zoek en boek Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Rivierenland

Generic filters
Exact matches only

Bloesem in het Land van Maas en Waal

Als ik een bloesemtocht wil maken denk ik al snel aan de Betuwe. Dat het Land van Maas en Waal ook een prachtige streek is om de bloesems te bewonderen ga ik vandaag ontdekken. Ingesloten tussen twee rivieren was het land van Maas en Waal vroeger lastig te bereiken. Tegenwoordig hebben we bruggen over de rivieren en is het een koud kunstje om erheen te rijden. Er staan vandaag leuke dingen op het programma, om te beginnen ga ik een wandeling maken met een ezel langs de bloesems! Ja heus, bij ezelboerderij de Dijk in Dreumel kan je een ezeltje huren. Je loopt er een mooie route mee en als je wilt pauzeren knoop je hem vast aan een hek.

Bij de afrit van de dijk zie ik de eerste ezeltjes al in de wei staan. Nieuwsgierig komen ze dichter bij als Rob het hek voor mij open doet. Rob is samen met zijn vrouw eigenaar van de ezelboerderij de Dijk. Al ruim 25 jaar verhuren ze ezeltjes in een prachtige omgeving. Omringd door fruitgaarden is dit de ideale uitvalsbasis voor een bloesemtocht. Rob haalt een ezel uit het weiland en bind haar nog even vast aan de stal. “Dit is Bella, een ontzettend lief dier wat erg nieuwsgierig is”, vertelt hij. Bella krijgt nog een borstelbeurt en haar hoefjes worden geschraapt. Ondertussen praat hij tegen haar. “Ezels zijn enorm slimme dieren, net honden. Je zult zien dat Bella het heerlijk vindt om mee te wandelen”. Na de opfrisbeurt gaat Bella met mij mee, de dijk op. Haar kleine hoefjes klepperen driftig op het asfalt.

Voor de liefhebber heeft Rob uitgeschreven routes die je mee kunt krijgen tijdens je wandeling. Ik ben iets eigenwijzer en sla af, richting de prachtige fruitgaarden die ik in de verte zie. De eerste fruitbomen zijn al getooid met hun bloesempracht. De peren en kersentakken hangen zwaar naar beneden, vol met dikke trossen bloemen. Het is zo stil en vredig hier! Na een paar kilometer door het landschap geslingerd te hebben worden Bella en ik verrast door een pittig Hollands buitje. Bella geeft geen kik en loopt rustig door. Bij een weiland met schapen raakt ze zo enthousiast dat ze begint te balken. De schapen rennen met ons mee, Bella’s oren staan recht naar voren. Rob heeft mij verteld dat dit is uit nieuwsgierigheid. Mocht ze iets niet leuk vinden dan zouden haar oren haar nek in draaien. De hele route blijven haar oren vrolijk rechtop staan! Zo nu en dan viert het touw en neemt ze een grote hap groen gras uit de berm mee.

Veel te snel naar mijn zin moet ik haar weer inleveren bij de boerderij. Als begroeting stuiven de andere ezels op Bella af, ze hebben haar vast gemist. Ondertussen loopt het richting etenstijd en ga ik op zoek naar een fijne plek voor de lunch. Ik rij naar Landwinkel de Zandroos in Afferden. Daar kun je lunchen bij Catootje, met uitzicht op de bloesems! Ik kies een plekje dicht bij het raam en bestel na wat getwijfel een oerbrood met warme brie, noten en een vijgen-port dip. Met een mok thee in de hand wacht ik tot mijn bestelling er is. Even opwarmen na die bui is wel zo fijn. Het eten smaakt heerlijk en ik sluit af met een ‘Drutens Waardje’. Een klein kruimeltaartje van een lokale bakker.

Het is droog buiten dus wandel ik een klein rondje door de fruittuin van Landwinkel de Zandroos. Er is een route uitgezet met bordjes. Nu kan ik de bloesems van dichterbij bekijken. Ik zie pruimen met hun kleine witte bloemen, de perenbomen die vollere trossen hebben, maar de koningin van de tuin is toch echt de kers! Takken vol delicate witte bloemen, zachtjes wiegen ze in de wind. Regendruppels schitteren tussen de blaadjes. Er staat een bijenkast waar al enige activiteit te bespeuren is. De route komt weer uit op het terras, ik loop nog even de landgoedwinkel in. Sanne sjouwt net voor een klant de gekochte aardappels naar de auto. Ze is de dochter van eigenaresse Christel die achter de kassa staat. De winkel staat vol met heerlijkheden. Van scharrelroom, boerenwijn, koeken tot aan verse sapjes. Natuurlijk mag fruit ook niet ontbreken. Sanne vult graag een zak met appels voor je!

Hoe zouden al die kleine bloemen eigenlijk bestoven worden? Met dit soort vragen kan ik het beste terecht bij een de fruitteler himself. Als ik het knusse boerderijwinkeltje van Theunissen en Peters bezoek raak ik in gesprek met Jan Peters. Samen met zijn vrouw runt hij al bijna dertig jaar een fruitbedrijf in Horssen, vlak bij het bekende Appeltern. “We hebben verschillende soorten bijen en hommels vliegen”, verteld Jan. Vooral metselbijen zijn voor fruitbomen belangrijk. Deze blijven in de buurt van hun nest en geven de voorkeur aan fruitbloesems, boven andere bloemen die in de buurt bloeien. Ze vliegen al vroeg in het voorjaar en kunnen tegen een buitje. In de boerderijwinkel vind ik veel lokale producten. Er staat honing van eigen bijen, daar neem ik een pot mee naar huis! Bij de weg staat een klein fruitstalletje. Ga je hier in de buurt fietsen of wandelen, zorg dan dat je route langs Theunissen en Peters gaat. Je kunt hier picknicken, de bloesems bekijken en genieten van een knapperige appel.

Dat dit een echte bloesemregio is, zie je als je door de straatjes loopt. Bijna iedere tuin of landgoed heeft enkele fruitbomen staan. Aan bloesems geen gebrek! Wil je na al deze leuke dingen blijven slapen, dan is B&B de WoerdT een hele mooie locatie. Wakker worden van een vogelconcert en je eerste bakje koffie met uitzicht op de bloesems. In een weitje lopen geiten die gezellig mekkeren als je komt kijken. Kortom, dit is de ideale plek om bij te komen van je bloesemtocht.

Tips!

Ezelboerderij De Dijk
Wandel met een ezel een prachtige route door de bloesems.

Landgoedwinkel de Zandroos & Catootje
Lunch op het terras met zicht op de bloesems bij Catootje en shop lokale lekkernijen bij de Zandroos. De fruittuin heeft een kleine route waar je tussen de bloesems door kunt lopen.

Fruitbedrijf Theunissen en Peters
Picknick bij de fruitbomen en vul je tassen met fruit uit het stalletje. Honing van eigen bloesems vind je in de boerderijwinkel op het terrein.

B&B de WoerdT
Overnacht in de bloesemregio zodat je uitgerust kunt genieten van de bloesempracht!

Bed & Breakfast De WoerdT
In het kleine dorpje Altforst gelegen in het altijd gezellige land van Maas en Waal zijn sinds mei 2021 de deuren ...Lees meer
Landwinkel de Zandroos
Bij de Zandroos is het hele jaar door wat te beleven. Prachtige bloesem in het voorjaar, kersen, aardbeien en pruimen smullen ...Lees meer
Theunissen & Peters
Mekkersteeg 3 6631 KW Horssen Is dit jouw bedrijf?
Horssen