Zoek en boek Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Rivierenland

Generic filters
Exact matches only

Cultuurhistorische Landmarks Neder-Betuwe

Echteld

1. Kasteel Wijenburg

In 1271 trouwt de jonkvrouw van Echteld met Jorden van Wijhe. Het versterkte huis dat er toen al was, is in de loop van de tijd uitgebouwd tot het kasteel Wijenburg dat er nu staat. Het huis is 500 jaar in bezit geweest van de familie Van Wijhe. De huidige opzet dateert uit circa 1550. Na de familie Van Wijhe woonden de families Van Wassenaar en Van Balveren in het kasteel. Sinds 1956 is het in handen van de stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen. Het kasteel is tussen 1956 en 1976 volledig gerestaureerd en tegenwoordig in gebruik als populaire locatie voor huwelijken en andere feestelijke gelegenheden.

2. Laantje naar Parijs

Het Laantje naar Parijs Het pad dat rechtstreeks van het kasteel naar het station loopt, draagt de naam ‘Laantje naar Parijs’. De laatste twee freules Van Balveren wandelden hierover naar het treinstation waar in die tijd een aparte eerste klas wachtkamer voor hen was ingericht. Zij hielden van het goede leven en gingen regelmatig naar Parijs, waar zij in de wintermaanden verbleven. Het station werd geopend in 1882 en is tot 1938 voor personenvervoer in gebruik geweest, daarna nog tot 1965 voor goederenvervoer. Toen de stoomlocomotief verdween sloot ook het station. Het middengedeelte van het gebouw is gelukkig bewaard gebleven. Het laantje liep vroeger iets anders. Het eindigde namelijk recht tegenover het stationsgebouw.

3. Sint Jan de Doper kerk

De kerk van Echteld -in Romaanse bouwstijl- dateert uit de 11e eeuw, de oude tufstenen zuidmuur is nog uit deze tijd. Het koor is in de 14e eeuw aangebouwd. Oorspronkelijk was de kerk nog acht meter langer. De toren is rond 1835 ingestort en kort daarna vervangen door een nieuwe die in het oude schip staat. In de kerk zijn prachtige ‘secco’ muurschilderingen te zien die het laatste oordeel en Sint Joris en de draak voorstellen. Ook is er een praalgraf van Reinout van Wijhe. Op het kerkhof staan zogenaamde ‘pesthuisjes’ waarin vroeger zieke mensen tot hun dood werden verzorgd. Wekelijks worden er in de kerk nog protestantse erediensten gehouden.

4. Kamp Overbroek

Alleen een monument in de vorm van een grote hand langs de A15 bij Ochten herinnert nog aan kamp Overbroek. De Nederlandse regering bouwde het kamp in 1941 om tweehonderd werklozen onder te brengen, die daar in de buurt te werk waren gesteld. Van eind augustus 1942 tot begin oktober 1942 diende het als werkkamp voor Joodse dwangarbeiders, waarna ze werden afgevoerd naar Westerbork.

5. Eeuwenoude laanboomteelt

Gemeente Neder-Betuwe staat bekend voor de laanboomsector en kent een lange historie en traditie. Al rond 1400 wordt melding gemaakt van boomteeltactiviteiten mede vanwege de gunstige bodemeigenschappen en klimatologische omstandigheden. Rond Opheusden zijn er zo’n 160 kwekers werkzaam, hier worden vooral laan-, bos- en parkbomen gekweekt.

6. Voormalig station Echteld

Het voormalige station uit Echteld dateert uit 1881 en werd een jaar later geopend. Na sluiting in 1038 kreeg het een woonfunctie.

7. De Waal

Over een lengte van 80 kilometer slingert de Waal door Nederland en met meer dan 120.000 schepen per jaar is de Waal de drukst bevaren rivieren van Nederland en zelfs een van de drukste rivieren van Europa. De noordelijke waalbandijk wordt de komende jaren versterkt.