Zoek en boek Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Rivierenland

Generic filters
Exact matches only

Leuke culturele uitjes

In Rivierenland vind je nog vele herinneringen aan een roemrijk verleden. Je kunt er legendarische kastelen, historische stadjes en vele musea bezoeken. Hieronder hebben we een aantal leuke tips voor je op een rijtje gezet!

Kasteel Ammersoyen

Strategisch gelegen tussen Maas en Waal ligt het indrukwekkende kasteel Ammersoyen. Dit kasteel stamt uit circa 1300 en is een echt middeleeuws kasteel met vier torens, een imposante ridderzaal en een gracht.

Bezoek het kasteel op eigen gelegenheid, met een rondleiding of tijdens één van de vele evenementen. Tijdens je tocht door het kasteel zie je onder meer de torenkamers, de ridderzaal en het vrouwenverblijf. Via trappen in metersdikke muren bereik je de museumzolder waar de archeologische vondsten uit de gracht een beeld geven van 700 jaar geschiedenis.

Voor kinderen is er van alles te beleven! Ze zullen zich vergapen aan de schatkisten, plonsplees en de vele spannende luikjes en trappen. In verschillende ruimtes zijn er leerzame en leuke spelletjes te doen.

Slot Loevestein

Slot Loevestein ligt op een unieke plek. Waar Maas en Waal samenkomen en Gelderland, Brabant en Zuid-Holland elkaar raken. In dit oer-Hollandse rivierenlandschap liet ridder Dirc Loef van Horne in 1361 zijn kasteel bouwen. Niet de schoonheid van het gebied, maar de strategische ligging bepaalde zijn keuze. De plek was ideaal voor verdediging en om tol te heffen; dat was dan ook precies wat er gebeurde.

Slot Loevestein is een robuust middeleeuws kasteel met een prachtige natuur eromheen: kinderen kunnen lekker hun gang gaan in en om Slot Loevestein. Er is van alles te doen!

In het vroegere soldatendorp vertellen soldaten en andere bewoners over hun leven in de vesting. Zoals Elsje die de was doet of een anonieme soldaat op wacht. Met spellen kom je meer te weten over kruit en wapens, in een kelder ervaar je de dreiging van hoogwater. Dat en nog veel meer kun je beleven in Loevestein. En je krijgt je eigen sleutel mee om alles te ontdekken!

Vestingstad Zaltbommel

In de vestingstad Zaltbommel kunnen bezoekers rekenen op een flinke portie geschiedenis en cultuur. Het roemrijke verleden, de vele gezellige terrasjes en leuke eetadressen maken van Zaltbommel de uitverkoren plek voor een heerlijk dagje uit.

Eén van de blikvangers van deze stad is de Sint Maartenskerk. Zowel de kerk als de toren is grotendeels gebouwd in de 15e eeuw. De kerk is regelmatig geopend voor bezichtiging. Enthousiaste gidsen leiden je graag rond, maar je kunt dit ook op eigen gelegenheid doen.

Bruisend Culemborg

Van middeleeuwse stadsmuren en kronkelende straatjes tot bijzondere restaurants en winkels… Culemborg klopt!

In Culemborg heerst een bruisende sfeer. Je wordt er verrast door de historische sfeer van de stadsgrachten, en in de oude binnenstad tref je veel galerieën en ateliers aan. Het mag duidelijk zijn: in deze stad wonen veel creatieve mensen! Dat zorgt ook in de vele cafés en op de terrassen voor een bruisende sfeer, zowel overdag als ’s avonds.

Ontdek de steden in Rivierenland

Tiel
Lees meer over Tiel
Tiel
Meer informatie
Meer over Tiel
Buren
Lees meer over Buren
Buren
Meer informatie
Meer over Buren
Culemborg
Lees meer over Culemborg
Culemborg
Meer informatie
Meer over Culemborg
Zaltbommel
Lees meer over Zaltbommel
Zaltbommel
Meer informatie
Meer over Zaltbommel

Bezoekerscenrum De Grote Rivieren

Het Bezoekerscentrum laat de rijke historie van Heerewaarden zien aan groot en klein, waarbij de riviervisserij en het werk op de steenovens in dit kleine dorpje, op de plek waar de Waal en de Maas het dichts bij elkaar komen, een grote rol speelden. Dwaal tussen de oude voorwerpen, foto’s en filmbeelden en beleef hoe het is om een half jaar op de schokker (een oude vissersboot) te wonen. Verdiep je in de ontwikkeling van het rivierenlandschap en kom te weten waarom Fort Sint Andries werd gebouwd. De ruïne van het Fort is vrij te bezichtigen en ligt in een mooi natuurgebied, 2 ½ kilometer verderop, bij de sluis St. Andries.

Elisabeth Weeshuis Museum

In de historische binnenstad van Culemborg staat het eerste nieuwgebouwde weeshuis van Nederland, het Elisabeth Weeshuis Museum. Tussen 1560 en 1952 bood dit kolossale gebouw onderdak aan ruim 600 wezen en halfwezen. De verhalen van toen komen tot leven in dit unieke weeshuismuseum. Hoe zag het leven in het weeshuis eruit voor de kinderen? Was het er streng en liefdeloos? Of had het leven ook zonnige kanten? En hoe gaat het met de wezen en halfwezen van nu? Ontdek het in het Elisabeth Weeshuis Museum!

Stadskasteel Zaltbommel

Museum Stadskasteel Zaltbommel is gevestigd in het Maarten van Rossemhuis, een monumentaal pand uit 1535 in het centrum van Zaltbommel. De collectie geeft een beeld van de geschiedenis van Zaltbommel en de Bommelerwaard. Daarnaast is er een vaste expositie over het leven en werk van de in Zaltbommel geboren tekenares Fiep Westendorp waar o.a. haar woon- en werkkamer te zien is.