Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Rivierenland

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Ambtmanshuis

Ambtmansstraat 17

4001 MC

Tiel

Plan je route

Het Ambtmanshuis in Tiel is een prachtig pand uit 1525. Het werd na restauratie in 1939 in gebruik genomen als Polderhuis voor de Tielerwaard. De vleugels dragen zadeldaken, aan de westzijde afgesloten door puntgevels; aan de oostzijde, die tevens de voorkant is, door topgevels met ingezwenkte zijkanten en bakstenen frontons. De lange gevels hebben houten kroonlijsten; in de noordgevel getoogde 18e eeuwse vensters, die evenals alle andere vensters zesdelige schuiframen bezitten.

Van de Ambtmanstuin is niet helemaal zeker of het ontwerp echt van Zocher is, maar dit wordt wel aangenomen. De tuin bestaat tegenwoordig uit drie delen. De Ambtmanstuin en de tuin van wijlen mevrouw Hoogenboom zijn historische tuinen. De paden van de Ambtmanstuin lagen oorspronkelijk dieper dan de perken, die omgeven waren met bakstenen muren. Deze zijn deels bewaard gebleven. De resterende 18de eeuwse bomen bestaan onder meer uit iep, linde, kastanje, beuk en plataan, aangevuld met verschillende struiken. In de tuin zijn nog een 18de eeuwse theekoepel en een koetshuis te zien. De derde tuin (nu middelse eeuw) is nieuw. Het is een creatie van architect Wil Thijsen. Bij opgravingen in deze tuin is ontdekt dat hier een Romeins dorp heeft gelegen.

Grenzend aan de tuin staat het Ambtmanshuis. Het is in 1525 gebouwd als huis voor ambtman A. van Bueren. In het Ambtmanshuis vermoordde op 9 mei 1761 Isaäc van Delen zijn schoonvader; baron Diederik van Brakel. De reden is nooit boven water gekomen. Tegenwoordig zetelt hier het gemeentebestuur.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Tiel van Toen tussen het Groen
Beeldmateriaal: Collectie Regionaal Archief RivierenlandHavang via Wikimedia


Lees meer
Delen: