Zoek en boek Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Rivierenland

Generic filters
Exact matches only

Beeld gezin Willem van Oranje en Anna van Egmont

Het prachtige vestingstadje Buren mag zich terecht Oranjestad noemen. In 1551 trouwde Willem van Oranje er met Anna van Egmont, waardoor vandaag de dag koning Willem-Alexander en prinses Beatrix ook graaf en gravin van Buren zijn.

Voor de St. Lambertuskerk in Buren kun je het beeld van het gezin van Willem van Oranje en Anna van Egmont.

Historie

Frederik van Egmond kreeg in 1472 de heerlijkheid Buren van zijn oom Arnold, hertog van Gelre, als ‘vergoeding voor gemaakte onkosten.’ Door zijn onvoorwaardelijke steun aan keizer Maximiliaan van Oostenrijk verhief deze hem in 1498 tot graaf van Buren en Leerdam. Sinds 1551 is het graafschap Buren nauw verbonden met het Huis Oranje Nassau.

Omdat hij zijn oude oom Arnold politiek en met geld had gesteund, kreeg Frederik de heerlijkheid Buren als beloning. Als tegenprestatie werd de heerlijkheid Buren gepromoveerd tot graafschap en werd Frederik in 1498 de eerste graaf van Buren.

Anna van Egmond, gravin van Buren, was de schatrijke achterkleindochter van Frederik van Egmond. Zij trouwde in 1551 met Willem van Oranje. Willem werd daarmee automatisch graaf van Buren.

Buren mag zich dus sindsdien Oranjestad noemen. Willem van Oranje is er getrouwd en Oranjes hebben in Buren gewoond. En soms werd de naam Van Buren zelfs door leden van de Koninklijke familie gebruikt om incognito te blijven. Koningin Wilhelmina en Koningin Juliana gebruikten bijvoorbeeld bij restaurantreserveringen vaak de titel gravin van Buren. En toen prins Willem-Alexander in 1986 de Elfstedentocht reed, deed hij dat onder de naam W. A. van Buren. Wie er werkelijk onder deze onopvallende naam schuilging, bleek pas tijdens de tocht.


Lees meer
Delen: