Zoek en boek Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Rivierenland

Generic filters
Exact matches only

Burcht Acquoy

Acquoy

Plan je route

De afbeelding toont een impressie/illustratie van Burcht Acquoy.

In 1330 gaf de graaf van Gelre, Willem van Henegouwen, Acquoy aan zijn neef Gerard van Voorne, burggraaf van Zeeland. Met Acquoy wordt het slot bedoeld met de daarbij behorende landerijen en de hoge- en lage rechten van de heerlijkheid Acquoy. Via vererving en verkoop komt Acquoy in handen van de ridders Van Arkel. In 1517 koopt Floris van Egmond, graaf van Buren en Leerdam, Acquoy van Joost van Cruijningen, heer van Heenvliet. De enige kleindochter van Floris, Anna van Egmond, erft al zijn titels en bezittingen. Na haar huwelijk met Willem de Zwijger in 1551 komt Acquoy tot 1795 in het bezit van de Oranjes. De regeer-ders van Acquoy gaven Acquoy in leen aan een leenman. In de oorkonden werd de leenover-eenkomst als volgt omschreven.

”dat slot ende Heerlijkheijd van Ackoye met allen aen gerechte hooge ende lage mit thienden renten ende bevallen vissereijen vogelreijen te water ende te lande ende andere met allen sijnen toebehooren gelijck ’t selve te leene te houden”.

Acquoy 2022 © A. F. Verstegen, CC-BY

De Burcht Acquoy is onderdeel van de kastelenroute West Betuwe 1: Lingeroute, welke tot stand is gekomen door Stichting Kunst & Cultuur West Betuwe (SKCWB) m.m.v. de Historische Kring West Betuwe. Kijk hier voor meer informatie over de kastelenroute.


Lees meer
Delen: