Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Rivierenland

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Fortbrouwerij Duits & Lauret

Noodweg 2

4121 KK

Everdingen

Plan je route

Beleef de magie van het stoere Fort Everdingen

Bijzondere gebouwen op het Fort

Fort bij Everdingen is een imposant fort dat samen met Fort Honswijk en de Lek kon zorgen voor een hermetische afsluiting van de regio. Het complex van ongeveer 10 ha bestaat uit een fortgracht en een forteiland met daarop een aantal mooie monumentale gebouwen gelegen in het groen. Het fort is onderdeel van één van de meest bijzondere verdedigingslinies van Nederland: de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het fort is van grote militair cultuurhistorische en landschappelijke waarde. Het kabinet streeft naar de Unesco Werelderfgoedstatus voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Vanwege het bijzondere watermanagementsysteem en het strategisch landschap vervult Fort Everdingen een belangrijke rol in de nominatie voor Unesco-werelderfgoed.

Het fort bevat een indrukwekkende ronde geschutstoren waarvan de bouw gestart is in 1842. Het bestaat uit 2 verdiepingen en een kelder. In de kelder van de toren is de oude keuken met houtoven en gietstalen kookpotten nog aanwezig. Ook zijn de oude houten toiletten voor de manschappen intact. De sfeer in het gebouw is mede heel bijzonder door de grote koepel in het midden die gefilterd licht doorlaat.

In een halve cirkel om de toren staat een galerij (contrescarp). De verbindingsbogen tussen de contrescarp en de geschutstoren geven een mysterieuze sfeer aan het met waalstenen beklinkerde pad tussen de gebouwen. Ook imposant zijn de twee bomvrije gebouwen van 3 verdiepingen. Deze bevatten nog het originele takelsysteem voor munitie en prachtige houten sleutelkasten met plattegrond. Ook de tekeningen die de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog hebben gemaakt in 1 van de ruimtes zijn nog zichtbaar. De vele verschillend gevormde ruimtes maken dat de gebouwen voelen als een mysterieus doolhof.

Brouwerij en proeflokaal op het Fort

In een Artillerieloods gebouwd in 1875 staat de brouwerij installatie van Brouwerij Duits & Lauret. Hier wordt met “fortenwater” bier gebrouwen. De Contrescarp bevat een ingenieus waterfiltersysteem. Via het dak van de Contrescarp wordt het water gefilterd en druipt het in een periode van 3 maanden via waterkokers in een waterbassin onder de grond. Dit water werd in het verleden gebruikt als drinkwater door de manschappen. Nu dient het als bron voor het brouwen, zodat uniek bier ontstaat op een duurzame wijze.

In het aangrenzende proeflokaal kunnen de diverse biersoorten van de brouwerij geproefd worden. Alle bieren van de brouwerij hebben nationaal en internationaal diverse prijzen gewonnen. Natuurlijk is het ook mogelijk om iets anders te drinken in het proeflokaal. Ook zijn er kleine hapjes beschikbaar gemaakt met het bier van de brouwerij. Het proeflokaal biedt via een glazen tussenwand een mooi uitzicht op de brouwerij. Het gebouw is nog in originele staat.

Camping op het Fort

Het Fort beschikt over een kleinschalige, rustige natuurcamping voor tentkampeerders en een aantal camperplaatsen. Vanuit de camping is er uitzicht op de bijzondere gracht en de mooie natuur. De prachtige bomen bieden beschutting aan de verspreid gelegen camping plaatsen. De camping is open van april tot oktober. Het parkeerterrein bevindt zich op het fortterrein in de nabijheid van de camping. Er is een sanitairgebouw met douches. Voor campers is stroom beschikbaar.


Lees meer
Delen: