Zoek en boek Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Rivierenland

Generic filters
Exact matches only

Huys Bakerbosch

Helaas is er geen afbeelding bekend van huis Bakerbosch. Op de plaats waar voorheen het huis en de hofstede Bakerbosch stond, staat nu het huis Luchtenburg. Wanneer het die naam heeft gekregen is niet duidelijk. In 1853 staat gemeld dat Dhr. Willem van Veen al 50 jaar in trouwe dienst is bij de familie Kolff op de Luchtenburg. Rond 1950 is het een rusthuis waar kinderen hun vakantie kunnen doorbrengen om op adem te komen.

In juni 2021 is er uitgebreid bodemonderzoek gedaan op het weiland vóór het huidige Luchtenburg. Daaruit is gebleken dat er voor het huis en hofstede een kasteel heeft gestaan. Er is sprake van een “mottekasteel”. Zoals op de Tiendkaart van Deijll uit 1713 te zien is, is het duidelijk dat het om een omgracht terrein gaat. Het kasteel is er niet meer op te zien.

De oudste oorkonde van het huis en hofstede Bakerbosch is van 1415, die gevonden is in het archief van de huizen Waardenburg en Neerijnen.

In de oorkonde worden de leengoederen (Bakerbosch met twee morgen land) van de graaf van Gelre door Otte van Herlaer en zijn vrouw met goedkeuring van hun erfgenamen verkocht aan Henric van Rijn. De twee mergen land had de heer Van Arkel in leen van de graaf van Gelre.

Geraadpleegde archieven: R.A.R. Tiel, Gelders Archief Arnhem.

Deil 2022 © Karine van Drunen CC-BY.


Lees meer
Delen: