Zoek en boek Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Rivierenland

Generic filters
Exact matches only

Huys Blanckenstein

Meteren

Plan je route

Huis Blanckenstein heeft gedurende circa 250 jaar aan de Blankertseweg gelegen van de 16e tot het einde van de 18e eeuw. Ten oosten van het huis zijn aanwijzingen voor een tuin en mogelijke gracht. Aan de noordzijde kan een bijgebouw hebben gestaan, maar de relatie met het huis Blanckenstein is onzeker.

Er bestaat en vermoeden dat Wennemar heer van Cuijk en Hoogstraten, die getrouwd is met Aleyd de Cock van Opijnen,het huys Blankenstein rond 1357-1379 gebouwd heeft. Maar dat is niet zeker. Het Huis Blanckenstijn stond valk bij huis Meteren. Beide kastelen zijn te zien op de Tiendkaart van 1714.

De graaf van Bentheim zou op het Huys Blanckenstein hebben gewoond. Echter was er nog een huis te Meteren. Waarschijnlijk heeft dit huis te Meteren tot dezelfde familie behoord, namelijk de familie Van Cuyck.

Huys Blanckenstijn moet vóór 1790 zijn afgebroken. Op deze locatie zijn weerstandsmetingen gedaan en werden sporen van bebouwing en een slotgracht aangetroffen.

Bronnen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Huis_te_Meterenhttps://nl.wikipedia.org/wiki/Meteren_(Nederland), 350 jaar Meteren en Est G. Hamoen.

Huys Blanckenstein is onderdeel van de kastelenroute West Betuwe 2: Waalroute, welke tot stand is gekomen door Stichting Kunst & Cultuur West Betuwe (SKCWB) m.m.v. de Historische Kring West Betuwe. Kijk hier voor meer informatie over de kastelenroute.


Lees meer
Delen: