Zoek en boek Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Rivierenland

Generic filters
Exact matches only

Kasteel Bulckenstein

De familie Van Tuyll heeft Bulckenstein in leen gehad van 1593 tot 1672.

Willem van Tuyll, gehuwd met Henrica van Egmond, krijgt in 1593 van Sabine van Gaveren, gravin van Egmond en vrouwe van Beijerland, de leenrechten van het kasteel Bulckenstein te Deil met de daarbij behorende landerijen en de rechten behorende bij de heerlijkheid van Deil.

Door vererving komt Bulckestein in bezit van Jacoba van Reijgersberg, wed. van Willem van Tuyll, achter kleinzoon van de hierboven genoemde Willem van Tuyll. Jacoba trouwt voor de 2x in 1682 met haar neef Cornelis van Gheel van Spanbroek. Zij wil haar feodale landerijen verkopen, maar de graaf van Gelre verbiedt haar dit. Hij wilde zijn bezittingen bij elkaar houden.

Doch in 1744 verkoopt haar ongehuwde dochter jonkvrouw Johanna Jacoba van Gheel van Spanbroek 15 percelen bouw- en weiland, met een oppervlakte van 62 morgen en 4 hond aan Hendrik Verstegen te Deil voor 15.000 gulden.

In 1748 komt Bulckenstein in handen van de schout van Deil, Gerrit van Everdingen. Eind 1700 raakt Bulckenstein in verval en wordt afgebroken in 1788.

Acquoy 2022 © A. F. Verstegen, CC-BY

Kasteel Bulckenstein is onderdeel van de kastelenroute West Betuwe 1: Lingeroute, welke tot stand is gekomen door Stichting Kunst & Cultuur West Betuwe (SKCWB) m.m.v. de Historische Kring West Betuwe. Kijk hier voor meer informatie over de kastelenroute.


Lees meer
Delen: