Zoek en boek Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Rivierenland

Generic filters
Exact matches only

Kasteel Drakenburg

Herwijnen

Plan je route

Drakenburg is gebouwd in de 14e eeuw als een eenvoudige ronde woontoren met een aanbouw.

De bijnaam ”blauwe toren” lijkt te duiden op de dakbedekking van leisteen. Oorspronkelijk lag het kasteel direct naast de oude dijk en naast de oude loop van de rivier de Waal. Nu ligt het kasteel ten zuidwesten van het huidige dorp Herwijnen, ten zuiden van de Achterweg in de hoek die deze maakt met de Molenstraat. Naast woning had het ook een militaire functie.

Werden de andere drie kastelen oorspronkelijk bewoond door de heren van Herwijnen, in Drakenburg is dat Arent van Leyenberg, die zich trouwens vanaf 1406 Arent van Drakenburg gaat noemen.  Bij die gelegenheid moest Drakenburg Drakenstein gaan heten, vond hij. In 1496 werd het kasteel aan het riddergeslacht van Herwijnen verkocht en zo kwamen alle vier kastelen in hun handen.

Het kasteel raakte reeds in het begin van de zeventiende eeuw in verval; wel bleef de toren tot eind negentiende eeuw bestaan. Van het kasteel Drakenburg rest heden ten dage alleen het kasteel-terrein, waarin grachten nog te herkennen zijn in de sloten er rondom.

Op de verhoogde plek van het kasteel terrein staat nu een T-boerderij, ”den Toon” genoemd.

J. D. H. Harten: ”Kleine historische landschapselementen” in de West-Betuwe en de Vijfheren-landen

Historische Vereniging ”Den Ouden Dijk”, S.Jansen: ”Kastelen in Rivierenland”.

Kasteel Drakenburg is onderdeel van de kastelenroute West Betuwe 2: Waalroute, welke tot stand is gekomen door Stichting Kunst & Cultuur West Betuwe (SKCWB) m.m.v. de Historische Kring West Betuwe. Kijk hier voor meer informatie over de kastelenroute.


Lees meer
Delen: