Zoek en boek Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Rivierenland

Generic filters
Exact matches only

Kasteel Waddenstein

Asperen

Plan je route

Asperen had twee kastelen, Waddenstein, ook wel Wadenborch, Wadestein of Wayenstein genoemd, in het noordwesten, en Lingestein, een versterkt huis aan de Gellicumse poort, in het zuiden. Waddenstein was er al voor 1300. De Fransen lieten dit kasteel in 1672 in de lucht vliegen, er bleef slechts een ruïne van de voorburcht over, die in het begin van de twintigste eeuw is opgeruimd.

Dichtbij de plaats van het oude kasteel werd in het midden van de negentiende eeuw een landhuis gebouwd dat in 1893 door een nieuw huis werd vervangen. Dit huis staat er nog.

Heren en vrouwen van Asperen.

Omstreeks 1140 werd Herbaren van der Leede heer van Asperen. Later komt het kasteel in handen van de familie Van Asperen. Via vererving en verkoop komt het kasteel in het bezit van Wessel van den Boetzelaer in 1480. Floris baron van Boetzelaer (1951) bezit thans nog een stuk Lingedijk met het visrecht en de herenbank in de kerk.

Bron: Boek van P. de Jong, Heerlijkheden rond Gorinchem, ISBN 978-90-73187-75-7.

Kasteel Waddenstein is onderdeel van de kastelenroute West Betuwe 1: Lingeroute, welke tot stand is gekomen door Stichting Kunst & Cultuur West Betuwe (SKCWB) m.m.v. de Historische Kring West Betuwe. Kijk hier voor meer informatie over de kastelenroute.


Lees meer
Delen: