Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Rivierenland

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Kasteel Wayenstein

Wadensteinsesteeg

4170 AA

Herwijnen

Plan je route

Kasteel Wayenstein, Wadesteijn of Huis te Herwijnen was gelegen in Herwijnen. Vandaag de dag is alleen het terrein nog zichtbaar.

Het bestaan van het kasteel wordt voor het eerst genoemd in 1312, toen de heer van Herwijnen zijn goederen verpandde. Hoeveel ouder het kasteel in werkelijkheid is, is nooit bekend geworden. De huidige naam kreeg het pand in 1558, wanneer het pand in leen gegeven wordt aan Marten van Rossem.In de daarop volgende eeuwen werd het kasteel meerdere keren beschadigd en hoewel het kasteel doorlopend bewoond werd, werd in 1865 definitief tot sloop besloten.

In 1909 besloot de provincie Gelderland de voorburcht te restaureren. Helaas is daar vandaag de dag niets meer van te zien. In 1944 werd de ronde toren die uit de 14e of 15e eeuw stamde verwoest door de Duitse bezetter.

Vandaag de dag is de grachtaanleg nog gedeeltelijk aanwezig. De resten van het kasteel bevinden zich op een klein perceel grasland. Op de plattegrond zie je de voormalige kelderverdieping. Deze was voorzien van kruis- en tongewelven en één van de oudste delen van het kasteel.

Foto’s: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed; het Geldersch ArchiefPeter van der Wielen via Wikimedia; 


Lees meer
Delen: