Zoek en boek Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Rivierenland

Generic filters
Exact matches only

Kasteel Wijenburg SPGS

Voorstraat 2

4054 MX

Echteld

Plan je route

De Wijenburg was een belangrijk kasteel in het hertogdom Gelre. De Heren van Echteld hadden veel aanzien, totdat kasteelheer Otto van Wijhe in 1492 in conflict kwam met de hertog. Het kasteel is begin 20e eeuw van de sloop gered door baron Van Verschuer en door Stichting Geldersche Kasteelen in ere hersteld.

Bouw
De geschiedenis van De Wijenburg gaat terug tot de 12e eeuw, toen hier een versterkte woontoren werd gebouwd. In de loop der tijd is het kasteel steeds verder uitgebreid. De Weijenburg werd eeuwenlang bewoond door de wijdvertakte en invloedrijke familie Van Wijhe. Rond 1400 was het kasteel uitgegroeid tot een van de belangrijkste politieke centra in het hertogdom Gelre. De vrouw van hertog Willem van Gulik, hertogin Catharina, was zelfs peetmoeder van één van de telgen van de familie Van Wijhe.

Otto van Wijhe
In 1492 kwam Otto van Wijhe in botsing met de zojuist aangestelde hertog Karel van Gelre. Otto koos namelijk voor de zijde van Karels aartsvijand, het huis van Bourgondië. Otto werd gevangen genomen en zelfs gemarteld. Het kasteel werd in brand gestoken, de gracht gedempt en zijn belangrijkste adellijke rechten afgenomen. Zijn kleinzoon Otto bracht weer enige glorie terug in de familie. Deze Otto had rechten gestudeerd en werd Heer van Echteld in 1568. Als door een wonder zijn er twee vriendenboeken en een dagboek van hem bewaard gebleven. Die geven een fascinerende kijk in het leven op een 16e-eeuws kasteel.

Verval en redding
Het kasteel bleef al die tijd in bezit van de (aangetrouwde) familie. In 1928 verkochten de twee hoogbejaarde freules Anna en Wil van Balveren het kasteel aan hun neef, B.F. baron van Verschuer. De baron droeg het kasteel in 1956 over aan de Stichting Geldersche Kasteelen, die het inmiddels vervallen kasteel zorgvuldig en in oude luister liet restaureren. Inmiddels staat het kasteel bekend als een van de meest geliefde trouwlocaties van Gelderland.


Lees meer

Suggesties binnen deze categorie

Spanjaardsdijk
In de gemeente Neder-Betuwe zijn twee dwarsdijken te vinden: de Betuwelinie uit 1796 en de Spanjaardsdijk uit 1590. De Spanjaardsdijk is ...Lees meer
De Wijenburg was een belangrijk kasteel in het hertogdom Gelre. De Heren van Echteld hadden veel aanzien, totdat kasteelheer Otto van ...De Wijenburg was een belangrijk kasteel in het hertogdom Gelre. De Heren van Echteld hadden veel aanzien, totdat kasteelheer Otto van ...
Meer informatie
Meer over