Zoek en boek Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Rivierenland

Generic filters
Exact matches only

Molen De Hoop

't Jach 3

4101 ER

Culemborg

Plan je route

Op deze plek hebben eeuwenlang molens gestaan. Het was een zeer gunstige plek, relatief hoog gelegen op de westelijke stadswal. Het wind- en maalrecht van deze molens berustte bij de heren, later graven van Culemborg. Burgers waren verplicht hun graan op de grafelijke molens te laten malen – tegen betaling uiteraard, in de vorm van een deel van de oogst.

Molen ‘De Hoop’ is een bakstenen ronde stellingmolen, gebouwd als ‘bovenkruier’ in 1853-54. De molen heeft daarna slechts zo’n 50 jaar op de wind gemalen. Tussen 1906 en 1917 zijn op de begane grond de maalactiviteiten op motorkracht voortgezet. In die periode is de molen waarschijnlijk al ontdaan van wiekenkruis, staart en kap. De molen heeft in de zestiger jaren van de vorige eeuw nog als clubhuis voor de plaatselijke Harley Davidsonclub gediend.

Sinds 1977 is de gemeente Culemborg eigenaar. Na een kleine eeuw als zogenaamde peperbus te hebben gestaan is de molen in 1993 geheel gerestaureerd en weer van wieken, kap en een stelling voorzien. De gevelsteen boven de baanderdeuren is vervaardigd door kunstenaar Frans van Hienen en in 2007 geplaatst. Een vrijwillige molenaar zorgt ervoor dat de molen regelmatig draait en op zaterdag is te bezoeken. Dan is ook de molenwinkel met een uitgebreid assortiment aan meelproducten geopend.


Lees meer