Zoek en boek Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Rivierenland

Generic filters
Exact matches only

Sluizenstelsel Fort Everdingen

Noodweg 2

Everdingen

Plan je route

Het sluizenstelsel bij Fort Everdingen bestaat uit de Inlaatsluis, de Beersluis en de Inundatiesluis. Zij werden gebruikt om inundatie van het gebied mogelijk te waren, wanneer vijandelijke legers naderden.

Fort Everdingen is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en werd gebouwd in de 19e eeuw. Bij het fort werden drie sluizen aangelegd, waarmee men het gebied onder water kon laten lopen. Zo kon worden voorkomen dat vijandelijke legers verder het land in konden trekken.

De Inundatiesluis ligt aan de Goilberdingerdijk, de Beersluis aan de oostzijde van het fort en de Inlaatsluis ligt aan de Lek. Zij werden tussen 1873 en 1875 gebouwd ter ondersteuning van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het stelsel werkte als volgt: eerst werd er water uit de Lek door de Inlaatsluis naar de fortgracht liet stromen. Vanuit de gracht ging het water door de Beersluis naar het inundatiekanaal, waarna het via de Inundatiesluis het gebied onder water kon laten lopen.

In 2014 en 2015 werden de sluizen op last van de Provincie Gelderland gerestaureerd. Hiervoor werd €1,5 miljoen uitgetrokken. Door de restauratie werd voorkomen dat de sluizen verloren gingen. De Inundatiesluits functioneers zelfs weer.

Beeldmateriaal: HenkvD en Johan Bakker via Wikimedia


Lees meer
Delen: