Zoek en boek Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Rivierenland

Generic filters
Exact matches only

St. Dominicuskerk

Sint Walburgkerkpad 3

4001 MG

Tiel

Plan je route

De geschiedenis van de Sint Dominicuskerk is rijk en bewogen. Het begon met een schuilkerk, waarin rooms-katholieken stiekem hun geloof belijden.

Vlak na de Hervorming (1578) was het katholieken niet toegestaan openlijk hun geloof aan te hangen. Daarom werden schuilkerken in het leven geroepen, waarvan aan de buitenkant niet zichtbaar is dat het om een kerk gaat.

Met de jaren werd katholieken meer vrijheden toegestaan. Rond 1860 werd besloten tot de bouw van een kerk, nadat het huidige gebouw te werd. In 1938 brak tijdens een mis een brand uit, die het volledige gebouw verwoeste. Vrij vlot werd deze herbouwd. In 1939/1940 werd een robuust, bakstenen kerk uit de klei getrokken. De huidige kerk is gebouwd in traditionele stijl (Delftse School-stijl) naar ontwerp van J.J. van Halteren. De gebrandschilderde ramen zijn ontworpen door A. Asperlach.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog liep de kerktoren van de Sint Dominicuskerk nog forse beschadigingen op. In 2010 werd het gebouw volledig gerenoveerd.

Bron: Dwalen door 2000 jaar cultuurhistorie 
Foto’s: Phlanx en Havang via Wikimedia


Lees meer