Zoek en boek Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Rivierenland

Generic filters
Exact matches only

Stadskasteel Zaltbommel

  • Een kasteel vol verhalen
  • Gevestigd in het Maarten van Rossemhuis
  • Maak kennis met het werk en het leven van Fiep Westendorp

Museum Stadskasteel Zaltbommel is is gevestigd in het Maarten van Rossemhuis, een monumentaal pand uit 1535 in het centrum van Zaltbommel. De collectie geeft een beeld van de geschiedenis van Zaltbommel en de Bommelerwaard. Daarnaast is er een vaste expositie over het leven en werk van de in Zaltbommel geboren tekenares Fiep Westendorp waar o.a. haar woon- en werkkamer te zien is.

Museum Stadskasteel Zaltbommel is een kasteel vol verhalen. Verhalen over de geschiedenis van Zaltbommel en de Bommelerwaard. Maar ook verhalen voor jong en oud geïllustreerd door Fiep Westendorp. De prachtige ommuurde tuin achter het Stadskasteel is gratis toegankelijk. Hier kun je op het terras of in het museumcafé wat drinken en een bezoekje brengen aan het winkeltje. In de tuin zijn allerlei historische stukken te zien. Het museum zelf is zeker een bezoekje waard. De bezoekers van het museum kunnen elke eerste zondag van de maand tussen 14:00 en 15:00 deelnemen aan een gratis rondleiding

Maarten van Rossemhuis

Het museum is gevestigd in een monumentaal pand uit 1535 in het centrum van Zaltbommel. Het staat ook bekend als het Maarten van Rossemhuis, vernoemd naar de bouwer van het stadskasteeltje, de legendarische Gelderse veldheer Maarten van Rossem( ca 1490-1555). Het huis is omstreeks 1535 gebouwd. Het museum richt zich op de streekhistorie, kunst en kunstnijverheid van de Bommelerwaard. Ook is het museum in het bezit van een collectie rond Fiep Westendorp, de illustratrice van onder meer Jip en Janneke, die in Zaltbommel is geboren en getogen.

Het kasteel is een museum op zich, dankzij de authentieke bouwkundige elementen zoals kruisgewelven, bewerkte consoletegels, oude schouwen met beeldhouwwerk en tegeltableaus. De collectie geeft een beeld van de geschiedenis van Zaltbommel en de Bommelerwaard. Verhalen en personen zijn het uitgangspunt van de presentatie van de collectie. U ontmoet de historische figuren Maarten van Rossem, Dirk van Haaften, bisschop Masius, de koopman Elias Trip, Johan Adam Pool, Prins Maurits en het “pronte wief”. J. A. Pool was rond 1900 oprichter van de werkplaats “Onder de St. Maarten”, u kunt zijn geschiedenis en de bijzondere producten in Jugendstil stijl van deze werkplaats bekijken. Door het imposante schilderij “de blokkade” uit 1574 krijgt u een goed beeld van de Bommelerwaard in de tijd van de “Tachtigjarige oorlog”.

Fiep Westendorp

Zaltbommel is een beetje de stad van Jip en Janneke. Het ondernemende en soms ondeugende duo uit de verhalen van Annie M.G. Schmidt werd getekend door de in Zaltbommel geboren tekenares Fiep Westendorp. Het museum heeft in de grote zaal op de eerste verdieping een vaste expositie over leven en werk van Fiep Westendorp waar o.a de inrichting van haar woon- en werkkamer te zien is. Een tentoonstelling voor jong en oud, waar kinderen kunnen luisteren, tekenen en puzzelen.

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag:
13.00 – 17.00
Maandag gesloten.

Het Museum is niet toegankelijk voor mensen in een rolstoel.
Het Museum is beperkt toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn.


Lees meer
Delen: