Zoek en boek Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Rivierenland

Generic filters
Exact matches only

Stoomgemaal de Tuut

  • Een volledig gerestaureerd en werkend gemaal
  • Leer over de geschiedenis van watermanagement
  • Een technisch én sociaal maatschappelijk doorkijkje naar het begin van de 20ste eeuw

Een technisch en maatschappelijk doorkijkje naar het begin van de 20e eeuw.

Een levend monument uit het stoomtijdperk.
Bij Stoomgemaal de Tuut waan je je even in de jaren ’20 van de vorige eeuw. Het is een volledig gerestaureerd, werkend gemaal, en een testament van de eeuwige strijd tegen het water.

Tijdens een bezoek leer je over de geschiedenis van watermanagement en ontdek je wat het gemaal betekende voor de inwoners van het Land van Maas en Waal. Tijdens onze stoomweekeinden kun je het stoomgemaal van dichtbij in volle werking zien, maar een bezoek tijdens onze reguliere openingstijden is ook zeer de moeite waard: je mag het hele gemaal van binnen en buiten bekijken en met behulp van beeld, geluid en geur, prikkelen we je zintuigen. Zo nemen we je graag even mee naar vervlogen tijden.

Voor techneuten én ‘technieten’
Stoomgemaal de Tuut is een technisch, maar ook een sociaal maatschappelijk doorkijkje naar het begin van de twintigste eeuw. Je leert dus niet alleen de machines, maar ook de mensen kennen.

Omdat ons land zonder gemalen maar half zo groot zou zijn, is het belang van watermanagement veel groter dan alleen ‘droge voeten houden’. In het stoomgemaal laten we je zien dat watermanagement gelijk stond (en nog steeds staat) aan het voorkomen van armoede, het kunnen opbouwen van een bestaan en geen honger hoeven lijden. Watermanagement en welvaart waren (en zijn) dus zeer nauw met elkaar verbonden.

Toegankelijkheid
Het ketelhuis en het terrein rondom het gemaal is toegankelijk voor rolstoelen, de machinekamer is dat niet. Huisdieren zijn toegestaan.


Lees meer

Hoe toegankelijk is deze locatie

Suggesties binnen deze categorie

Bloemenpark Appeltern
Bloemenpark Appeltern is hét tuininspiratiepark van Nederland. De tuin is dé plek om te genieten. Het hele gezin moet zich er ...Lees meer
Appeltern
Bezoekerscentrum De Grote Rivieren
Het Bezoekerscentrum laat de rijke historie van Heerewaarden zien aan groot en klein, waarbij de riviervisserij en het werk op de ...Lees meer
Heerewaarden
Museum Tweestromenland
Museum Tweestromenland: ‘exposities waarin de combinatie verleden, heden en toekomst je verrassen!’ ...Lees meer
Beneden-Leeuwen
Delen: