Zoek en boek Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Rivierenland

Generic filters
Exact matches only

Laanboomroute Betuwe

77 KM 4,75 uur fietsen (3,5 uur met een e-bike)

De laanboomsector is een sector van betekenis in de Betuwe. Maak tijdens het fietsen van de Laanboomroute kennis met de bijzondere laanboomteelt en geniet van het prachtige Betuwse landschap.

Wist je dat veel bomen die in de diverse Europese landen op de markt komen een Nederlandse oorsprong kennen? Nederland vormt al jaren de kraamkamer voor de Europese laanboomteelt. De teelt van laan-, bos- en parkbomen in Nederland kent enkele duidelijke concentratiegebieden. Zo ligt er een oud centrum voor boomteelt rond Opheusden en Kesteren. Hier is de teelt van vrucht- en laanbomen al ontstaan rond de 16de en 17de eeuw.

Fietsen langs de Betuwse kwekerijen
De fietsroute voert je langs laanboomteeltbedrijven en horecagelegenheden en laat je genieten van het gevarieerde landschap, mooie natuur en cultuurhistorische parels. Het Betuwse landschap vormt het decor voor de laanbomen en is hierdoor een showtuin van de geteelde bomen in allerlei soorten en maten. Een goede boom opkweken, van kleine spil tot grote boom, vraagt veel vakkennis en inzet. Bij het fietsen van de route, of tijdens open dagen op de kwekerijen, kom je meer te weten over het laanboomkweken.

Uitbreiding van de laanboomteelt
De boomteelt in het rivierengebied is oorspronkelijk tot ontwikkeling gekomen op de lichte overslaggronden, maar later op de iets zwaardere en vruchtbare kleigronden. Op verschillende plekken in het landschap – waar het past en waar het samen gaat met het huidige landgebruik – worden nu kwekerijen uitgebreid of aangelegd. De Betuwse laanboomtelers nemen nu al een belangrijke plaats in op de Europese markt en zij hebben de ambitie om uit te groeien tot hét toonaangevende laanboomcentrum in de wereld.

Wil je de Laanboomroute inkorten? De route is op te delen in drie kortere lussen:

Oost (46 km): Deze route start bij knooppunt 19 in Opheusden. Je fietst de normale route tot aan knooppunt 16 bij Dodewaard. Daarna volg je de bordjes richting knooppunt 18 en vervolgens terug naar knooppunt 19 in Opheusden.

Midden (26,5 km): Deze route start bij knooppunt 19 in Opheusden. Vanaf daar fiets je via knooppunt 18 naar knooppunt 16 bij Dodewaard. Na knooppunt 51 bij IJzendoorn volg je de bordjes naar knooppunt 93 bij Kesteren en vervolgens fiets je terug naar het startpunt in Opheusden.

West (28 km): Deze route start bij knooppunt 93 in Kesteren. Vanaf knooppunt 93 volg je de bordjes naar knooppunt 51 en vervolgens fiets je de westkant van de route verder tot je weer bij knooppunt 93 uitkomt.


Lees meer
Startpunt 't Veerhuis Opheusden
Veerweg 1
Opheusden
Knooppunten
19
94
92
91
93
90
9
8
77
78
7
6
3
5
50
51
52
44
2
43
67
16
17
58
77
78
79
80
39
75
22
25
24
23
32
75
76
51
50
95
19
Eindpunt 't Veerhuis Opheusden
Veerweg 1
Opheusden
Aangeboden door:

Tips voor onderweg

Recreatiepark De Markplas
Rustig familiepark aan 2 ha. natuurwater, waarin kan worden gevaren, gezwommen en gevist. Of je nou met sta- of toercaravan, vouwwagen ...Lees meer
Opheusden
Molen de Zwaluw
In hartje Betuwe op de Meubelboulevard in Kesteren bevindt zich een forse, achtkantige stellingmolen, genaamd ‘De Zwaluw’. De molen is gebouwd ...Lees meer
Camping Betuwe
Camping Betuwe, gelegen in de gemeente Neder-Betuwe, is van half maart tot half oktober de actiefste camping van de Betuwe! Een heerlijke ...Lees meer
Geertrude’s Koffiebar
Burgemeester Lodderstraat 11 4043 KL Opheusden Is dit jouw bedrijf?
Opheusden
Brasserie Beerie
Hoge Dijkseweg 40 4041 AW Kesteren Is dit jouw bedrijf?
Kesteren
Betuwe Uitje – E-bikes & E-choppers
Markstraat 1 4043 JX Opheusden Is dit jouw bedrijf?
Opheusden
Eethuisje De Veerstoep
Veerstoep 1 4051 CL Ochten Is dit jouw bedrijf?
Ochten
Delen: