Zoek en boek Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Rivierenland

Generic filters
Exact matches only

Leidschehoevenpad

9 KM 1,75 uur wandelen

Ontdek het mooie landschap tussen Tricht en Beesd met oude dijken en kaden, hoogstamfruitbomen en een landgoed met historie.

De route begint bij Stoomgemaal de Neust, een beschermd rijksmonument. De invloed van de Amsterdamse School is nog goed terug te zien in de bouwstijl. Even verderop passeer je de watergang. De bisschopsgraaf die in de 12e eeuw is aangelegd om het gebied tot aan Beusichem te ontwateren. Het klompenpad doorkruist dan de Leidsche Hoeve, de naamgever van dit pad. Op de natte komkleigronden verwijst de naam ‘hoeve’ niet zozeer naar een boerderij maar naar een oppervlakte waarvan een boer met zijn gezin kon leven. De naam is afkomstig van ‘van Lith’, een bekende familienaam in de streek.

Typerend voor dit gebied met laaggelegen komgronden, zijn de vele eendenkooien, bestaande uit plassen en watergangen. Een groot deel van het Klompenpad loopt door inundatiegebied van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Door sluizen open te zetten, ontstond een verdediging door middel van water zodat de vijand tot stilstand werd gedwongen.

De route loopt verder over het Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt, een landgoed dat een lange geschiedenis kent en nu in bezit is van familie Van Verschuer.

Kijk voor de routebeschrijving, actuele routeinformatie, folderverkooppunten en recensies van wandelaars op Klompenpaden.nl.

Let op: honden mogen helaas niet mee op de klompenpaden in verband met mogelijke verstoring van vee en wild.


Lees meer
Startpunt B&B De Neust
Appeldijk 5
Beesd
Knooppunten
Eindpunt B&B De Neust
Appeldijk 5
Beesd
Aangeboden door:
Delen: