Zoek en boek Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Rivierenland

Generic filters
Exact matches only

Rolstoelroute Zaltbommel

4 KM 1 uur wandelen

Het oude centrum van Zaltbommel bevat enkele prachtige gebouwen en monumenten. Heerlijk om eens langs te wandelen. Ook als je echter moeilijk te been bent, is deze route bij uitstek geschikt. Je kunt op deze route overal met een rolstoel komen.

De route start op de parkeerplaats op de Beersteeg. Vervolgens voert de route je over de Marten van Rossemsingel waarbij je aan je linkerhand het stadspark en de stadsgracht ziet. Hier zie je eerst het bovengedeelte van de muziektent, vervolgens doemen ook het stadskasteel en de toren van de Maartenskerk op.

Wanneer je oversteekt naar de Vireusingel zie je aan je linkerkant eerst de oude begraafplaats met een apart Joods gedeelte en monument. Dit gedeelte heet de Bossche Poort. Hier stond vroeger een mooie stadspoort, een van de vijf overigens. Tegenover de poort is een fontein te zien, die is geplaatst bij de viering van de bevrijding in 1813. Zaltbommel werd in 1794 namelijk ingenomen door de Fransen, die via de bevroren stadsgracht naar binnen wisten te dringen.

Aan het eind van de Vireusingel gaat de route rechts en weer links en kom je via een smal pad langs de oude Watertoren die inmiddels wordt bewoond. Vanaf hier heb je een prachtig zicht op de Waal en de Martinus Nijhoffbrug.

Aan het einde van het pad, waarbij je het laatste deel van de stervormige gracht volgt, buig je rechtsaf langs de oude, inmiddels bewoonde wasserij. Hier kom je langs het pad richting het bevoorradingsschip, dat de schepen op de Waal van nieuwe voorraad voorziet.

De Waalkade is ’s avonds mooi verlicht met voetlichten, maar overdag is hier het 2D beeld van Jip en Janneke met hondje Takkie goed te bewonderen. Het duo is bedacht door de bekende Bommelse Fiep Westendorp die werd geboren in de straat achter het beeld, de Korte Steigerstraat. Verderop zie je links de laatst overgebleven stadspoort, de Waterpoort, en rechts de twee beelden van de jongen die de hoogte van de rivier aanduidt. De waterkering op deze twee punten is bedoeld om de gracht te dichten bij hoog water. Ieder jaar stijgt het water, waardoor soms deze voorzorgsmaatregel nodig is.

Als je de kade blijft volgen zie je rechts de haven en de scheepswerf en kom je via Bolwerk de Kat weer terug op de Steenweg. Hier ga je de eerste weg na de dijk rechts en kom je uit bij parkeerplaats de Beersteeg. Steek over naar de Maarten van Rossemsingel en de route is geëindigd.


Lees meer
Startpunt Parkeerplaats de Beersteeg
Beersteeg
5301 HR Zaltbommel
Eindpunt Parkeerplaats de Beersteeg
Beersteeg
5301 HR Zaltbommel
Aangeboden door:
Delen: