Zoek en boek Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Rivierenland

Generic filters
Exact matches only

Struinroute Tiel-Druten

30 KM 6 uur wandelen

Nergens kun je het water en de uiterwaarden van zo dichtbij ervaren als in het Rivierengebied.

De struinroute gaat met een boog om het Grote Wiel in Beneden-Leeuwen. In de negentiende eeuw doorbrak kruiend ijs hier de dijk. Achter de dijk ontstond daardoor een kolk dat ook wel wiel of waay wordt genoemd.

De Leeuwense Waard is een perfecte plek om de boterhammen uit de rugzak te halen. Grazen de Konikpaarden of Rode Geusrunderen op de rivierduinen? Dan moet je deze met rust laten. Maar de dromerige zandstrandjes zijn een uitstekend alternatief voor een korte stop.

De wandeling gaat verder naar het Laakbos in Druten. Je kunt het pad verlaten en de kolken en tichelgaten van dichtbij bekijken. Vervolgens brengt een pontje je naar de andere oever van de Waal.

Aan de noordkant van de rivier zie je de Kapel van IJzendoorn. Na een uur wandel je de Willemspolder in. De klei uit het rivierengebied is uitermate geschikt voor het bakken van stenen. Let op: i.v.m. werkzaamheden is het niet mogelijk om te struinen door de uiterwaarden tussen IJzendoorn en de Prins Willem Alexanderbrug. Wandel vanaf IJzendoorn in westelijke richting over de Waalbandijk en via de Heerseweg om over de Waardweg de route te vervolgen.

De wandelroute gaat verder langs de Prins Bernhardsluizen. Het Amsterdam-Rijnkanaal is een drukbevaren waterweg en de sluizen zorgen ervoor dat het water op peil blijft. Via de brug steek je het kanaal over en met een dik touw daal je het talud weer af. Enkele kilometers verder zet een voetveer je over de Waal.

Het is mogelijk de route te starten bij Parkeerterrein De Waalkade (Tiel), Hotel Restaurant ‘t Veerhuis (Wamel) of de Veerdam bij fiets- en voetveer Druten-Dodewaard, kant van Druten.

Dorstig na afloop? Voor een kopje koffie, thee, lunch of diner ben je van harte welkom bij Herberg Bij de Engel in Dodewaard.

Meer informatie

Van april tot en met oktober kun je struinen langs de Waal. Staat het water te hoog om door de uiterwaarden te trekken, dan kun je kiezen voor een alternatieve route. Meestal gaat deze over de dijk. In de wintermaanden staan de uiterwaarden lange tijd onder water en varen de meeste pontjes niet. Lees verder

Struintips

  • Trek stevige schoenen aan
  • Neem een verrekijker mee
  • Check de vaartijden van de pontjes voordat je op pad gaat
  • Neem voldoende water en voedsel mee
  • Boek een wandelarrangement bij een overnachtingadres langs de Waal

Nog even dit

  • Honden zijn niet welkom (ook niet aangelijnd)
  • Blijf op afstand van de dieren
  • Voer en aai de dieren niet

Ontdek het Gelders goud

Nergens kun je het water en de uiterwaarden van zo dichtbij ervaren als in het Rivierengebied. Hobbyfotografe Bea wandelde de Struinroute Tiel en beleefde dit zelf! Deze route van maar liefst 30 kilometer lang leidt je door een prachtig natuurgebied. Bekijk haar hele fotoverslag.


Lees meer
Startpunt Veerdienst Tiel - Wamel
Veerweg 2
4001 NJ Tiel
Knooppunten
Eindpunt Veerdienst Tiel - Wamel
Veerweg 2
4001 NJ Tiel