Is een grote en brede strook openbare ruimte waarmee het Tielse centrum aan de rivier grenst: kade, boulevard, strand, park en manifestatieveld in één. De kade is het visitekaartje van de stad.
2. Wetlands bij Passewaaij
Vlakbij Passewaaij zijn de wetlands van de Waal te vinden. Een uniek natuur- en recreatiegebied, met een rijke geschiedenis. De wetlands kennen al een rijke geschiedenis met de Bataven die hier in de Romeinse tijd leefden.
Dwars door Tiel loopt een kaarsrecht kanaal van maar liefst drie kilometer lang. Het verbind de Waal met de Linge en is ooit aangelegd als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Bij gevaar kon de sluis in Tiel worden opgezet. De Linge kreeg daardoor meer water, waardoor twintig kilometer verderop het land overstroomde en de vijand kon worden tegengehouden.
4. Tiel binnenstad met Waterpoort
Wie vanuit het centrum van Tiel onder de Waterpoort doorloopt, heeft een wijds uitzicht op de Waal. Maar wist je dat vierhonderd jaar geleden op deze plek van deze poort ook water te vinden was? Eeuwenlang bevindt zich hier de binnenhaven van Tiel. Als de stad in de zeventiende eeuw uitbreidt, wordt de haven gedempt en ontstaat het plein.
De Roeier is een gedenkteken ter herinnering aan de prestaties van de verzetsmensen die in de Tweede Wereldoorlog tijdens heimelijke roeitochten onderduikers, vluchtelingen en geallieerde piloten naar bevrijd gebied aan de overkant van de Waal brachten. De roeiers brachten wapens, medicijnen en informatie mee terug.
6. Recreatieve Waalhaven
Aan de prachtige rivier de Waal ligt midden tussen de grote steden Nijmegen en Gorinchem de aantrekkelijke jachthaven van de Tielse Watersportvereniging De Waal. In de afvaart vanaf Nijmegen of het Amsterdam-Rijnkanaal ligt de haven vlak voor de Waalkade van Tiel aan stuurboordzijde.
Aan de prachtige rivier de Waal ligt midden tussen de grote steden Nijmegen en Gorinchem de aantrekkelijke jachthaven van de Tielse Watersportvereniging De Waal. In de afvaart vanaf Nijmegen of het Amsterdam-Rijnkanaal ligt de haven vlak voor de Waalkade van Tiel aan stuurboordzijde.
8. Dode linge
Aan de Linge heeft Tiel haar bestaansrecht te danken. Het is de oude levensader van de stad en vertelt het verhaal over het ontstaan van Tiel. Bovendien wordt door de aanwezigheid van veel groen en water de stad een fijnere plek.
Liggen langs één lange straat: Kapel-Avezaath en Wadenoijen.
10. Kerk Wadenoijen met oorlogsgraven
Aan de Lingedijk in Wadenoijen ligt, met links de pastorie, dit bijzondere en unieke 900 jaar oude kerkje.
Hoewel de eerste bouwfase uit het jaar ca. 1100 dateert, heeft er -vermoedelijk op dezelfde plaats- eerder een ander (houten) kerkje gestaan.
Wat maakt dit kerkje zo uniek?
- Haar ouderdom: de oudste kerk in de Tielerwaard.
- De ligging: niet midden in het dorp, maar gebouwd op het hoogst gelegen punt van Wadenoijen; op de dijk, langs de rivier De Linge
- De twee zo duidelijk te onderscheiden middeleeuwse bouwstijlen: het Romaanse schip plus toren en het latere Gotische koor
- De vroeg Romaanse versierselen die je bijna nergens anders meer in Nederland tegenkomt: de lisenen (bogen) die tot op maaiveldhoogte doorlopen en de gebogen turfstenen rand net onder de dakgoot
- De toren, die niet zoals overal elders naast of in de kerk is gebouwd, maar hier half in de kerk staat
- Het ernaast en erachter gelegen kerkhof dat nog steeds in gebruik is en daardoor met recht een kerkhof genoemd kan worden