De periode dat de bloesem in volle bloei staat, is misschien wel de mooiste tijd van het jaar. De fleurige bloemetjes geven het leven letterlijk kleur. Ben je toe aan een shot lentegevoel? Bezoek dan de Betuwe, Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal. In deze tijd van het jaar zetten de laag- en hoogstamfruitbomen hun witte en roze pruiken op en verspreiden de tere bloemetjes een subtiele zoete geur. Dit is de tijd dat de bijen hun belangrijke bestuivingswerkzaamheden uitvoeren.
De periode waarin de bomen in bloei staan is niet te voorspellen, dit is van veel factoren afhankelijk. Is het al vroeg in het jaar warm en zonnig weer, dan ontpoppen de bloemen eerder. De bloeiperiode kan door onder andere warm weer erg kort zijn. Grofweg is de bloesem in de maanden april en mei te bewonderen. Wil je er zeker van zijn dat je de bloei niet mist? Download dan de gratis Bloesemalert-app!
Waarom sproeit een fruitteler ‘s nachts water over bomen met bloesem?In het vroege voorjaar kan er nog nachtvorst voor komen. Door de bomen met water te besproeien, bevriest het water om de bloesem. Zo ontstaat er een korstje van ijs en wordt voorkomen dat de bloesem en dus de vrucht, bevriest.
Wil je de bloesem op z’n mooist beleven? Fiets dan de driedaagse bloesemroute.
Dag 1: Bloesem tussen water en dijken
Je start in het Land van Maas en Waal. Al fietsend over slingerende dijkjes kom je de mooiste dorpjes en recreatie- gebieden tegen. De route is 56 kilometer lang, onderweg heb je alle tijd om bij te komen bij een van de vele restaurants of cafés waar je gastvrij wordt ontvangen.
Dag 2: Bloesem en kastelen
Op dag twee ontdek je de Bommeler-waard. Hier vind je niet alleen mooie natuur, weidse uiterwaarden en bloeiende fruitbomen, maar ook legendarische kastelen, historische kerken en gastvrije ondernemers. Stap zeker even af in het charmante vestingstadje Zaltbommel.
Dag 3: Bloesem langs de Linge
De derde dag voert je door het hart van de bloesemregio: de Betuwe. Hier geniet je volop van alles wat de natuur je te bieden heeft. Een lust voor alle zintuigen. Onder-weg kom je genoeg horecagelegenheden tegen waar je even kunt bijkomen. Drink bijvoorbeeld een heerlijk kopje thee of koffie in een knusse theetuin. De bloesem beleven in de Betuwe zal je nog lang bijblijven.
In de Bloesemalert-app vind je alle informatie rondom de bloesemperiode, zo ben je altijd als eerste op de hoogte van de actuele bloesemstand. De app is gratis te verkrijgen in de App Store en Google Play Store.
In Rivierenland vind je ontzettend veel fruitbomen en boomgaarden, allemaal met hun eigen fruitsoorten. Maar hoe herken je de verschillende soorten? Wij hebben alle soorten bloesem op een rijtje gezet. Ontdek meer over peren-, kersen-, pruimen- en appelbloesem in onze app. Lees meer over de kenmerken van deze bloesemsoorten en bekijk hoe de knoppen zich ontpoppen tot bloesem. Welke bloesem is wat fragieler? Welke bloesem wordt roze? En welke bloesem groeit aan steeltjes van soms wel 5 centimeter?
Welke bloesem ontpopt zich als eerst?
De kersenbloesem en pruimenbloesem zijn de eerste bloesemsoorten die uitkomen. Welke als eerst is wisselt zich af. Daarna ontpopt de perenbloesem zich, en tenslotte de prachtige roze appelbloesem! Wil je zeker weten dat je als eerste de bloesem ziet ontpoppen?
Een absolute tip tijdens de bloesemperiode is de Appeldijk bij landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt. Een prachtig stuk Rivierenland, waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen met aan weerszijden van de dijk appelbomen die in het voorjaar in bloei staan. Onder andere de Lingeroute is een route die over de Appeldijk gaat.