Zoek en boek Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Rivierenland

Generic filters
Exact matches only

Cultuurhistorische Landmark West Maas en Waal

paneel Waalzijde

Droge voeten: waterbeheersing in het Land van Maas en Waal

Voor de afwatering van regen en kwelwater en voor de ontwikkeling van de landbouw in Tweestromenland zijn de gemalen van grote betekenis. Eén van de laatste nog werkende stoomgemalen van Nederland is De Tuut (6). Het gemaal in Appeltern is gebouwd tussen 1917 en 1919. De Tuut (nu museum) is het enige van de vierendertig stoomgemalen in het Gelders rivierengebied dat bewaard is gebleven. Andere stoomgemalen zijn De Blauwe Sluis (9) en de ruïne Nieuwe Schans (10).

1. Pakhuiscomplex met kraanbaan

Een industrieel erfgoedcomplex dat herinnert aan de tijd van actieve scheepvaart en overslag. De kraanbaan werd gebruikt voor het laden en lossen van goederen en is een tastbare herinnering aan de economische bedrijvigheid langs de rivier.

2. Watersnoodmonument 1874

Monument ter nagedachtenis aan de overstroming van 1874. Het markeert de impact van deze ramp op de regio en de inzet voor betere waterveiligheid. Het monument herinnert aan de slachtoffers en de maatschappelijke gevolgen van de ramp.

3. Museum Tweestromenland

Regionaal museum dat de geschiedenis, cultuur en natuur van het Land van Maas en Waal belicht. Het museum speelt een belangrijke rol in het behoud van lokaal erfgoed en educatie over het rivierengebied.

4. Doorbraakwielen

Natuurlijke kolken ontstaan na dijkdoorbraken. Deze wielen zijn stille getuigen van de kracht van het water en de kwetsbaarheid van het landschap. Ze vormen nu vaak waardevolle natuurgebieden.

5. Watersnood Altforst 1926

Locatie van een overstroming in 1926 bij Altforst. Deze gebeurtenis leidde tot verdere versterking van de dijken in het gebied. De ramp benadrukte de noodzaak van structurele verbeteringen in het waterbeheer.

6. Stoomgemaal De Tuut (museum)

Een van de laatste werkende stoomgemalen in Nederland. Gebouwd in 1919 en nu een museum dat de geschiedenis van waterbeheer toont. Het gemaal is een belangrijk industrieel monument.

7. Dijkmagazijn Appeltern

Historisch gebouw waar dijkmaterialen werden opgeslagen. Speelde een cruciale rol in het onderhoud en de paraatheid van de dijken. Het magazijn is een voorbeeld van functionele waterstaatsarchitectuur.

8. Nieuwe Wetering Appeltern

Een watergang die deel uitmaakt van het regionale afwateringssysteem. Belangrijk voor de regulatie van het waterpeil in de polders. De wetering is essentieel voor de landbouw en waterveiligheid.

9. Stoomgemaal De Blauwe Sluis

Oud stoomgemaal dat hielp bij het drooghouden van de omgeving. Illustratief voor de overgang van handmatige naar machinale bemaling. Het gemaal is een voorbeeld van vroeg 20e-eeuwse techniek.

10. Ruïne stoomgemaal Nieuwe Schans

Overblijfselen van een voormalig stoomgemaal. De ruïne herinnert aan de industriële geschiedenis van het waterbeheer. Het toont de vergankelijkheid van techniek en de noodzaak van behoud.

11. Gemaal Quarles van Ufford

Modern gemaal dat nog steeds actief is in het waterbeheer. Genoemd naar een belangrijke waterstaatsingenieur. Het gemaal is een voorbeeld van hedendaagse waterbouwkunde.

12. Watersnoodmonument 1855

Monument ter herinnering aan de grote overstroming van 1855, die leidde tot ingrijpende verbeteringen in de waterbouwkundige infrastructuur. Het monument symboliseert de strijd tegen het water.