Zoek en boek Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Rivierenland

Generic filters
Exact matches only

Fort Vuren historische locatie

Waaldijk 29

4214 LB

Vuren

Plan je route

Fort Vuren ligt op een steenworp afstand van Slot Loevestein, aan de overkant van de Waal. Fort Vuren was een strategische schakel in de lange keten van forten, tussen 1815 en 1870 aangelegd in het kader van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Tegenwoordig biedt het stoere fort onderdak aan een Bed & Breakfast.

Oude en Nieuwe Waterlinie

De eerste plannen voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie dateren van het eind van de 18e eeuw. Cornelis Krayenhoff, vanaf 1796 directeur der Hollandse Fortificatiën, pleitte voor een verschuiving van de Hollandse Waterlinie in oostelijke richting, zodat ook Utrecht daarbinnen zou vallen. Het kwam echter niet tot uitvoering. Na de val van Napoleon werd het project weer ter hand genomen en in 1815 besloot koning Willem I om de Nieuwe Hollandse Waterlinie daadwerkelijk uit te voeren.

Waal

Fort Vuren diende ter afsluiting van de Waal: een zwakke plek waar een eventuele vijand door de Waterlinie heen zou kunnen breken. Het oudste gedeelte van het fort is de toren, gebouwd in 1848. De vernieuwingen in de artillerie en munitie zorgden echter voor een (wapen)wedloop tussen de verdedigingsforten en de aanvalswapens. De verdediging liep hierbij steeds een stap achter. Al snel bleek dat torenforten te kwetsbaar waren. In 1878 werd de bovenste verdieping van Vuren daarom verwijderd. Aan de oostzijde van de toren werd een contrescarp gebouwd om de toren te beschermen.

Nieuwe functie

Tijdens WOII bleek dat het hele principe van een waterlinie verouderd was geworden. De Duitsers vlogen er simpelweg overheen. Na de oorlog is de linie dan ook buiten gebruik gesteld. De afgelopen jaren hebben verschillende onderdelen van de Waterlinie een andere functie gekregen. Ook Fort Vuren is gerestaureerd en geschikt gemaakt voor bezoekers. Drie ruimtes zijn te huren voor feesten en andere evenementen. Bovendien is er een terras, een herberg en een Bed & Breakfast in gevestigd. En in tegenstelling tot de soldaten destijds, hoeven bezoekers geen kou te lijden: het is verwarmd.


Lees meer