Zoek en boek Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Rivierenland

Generic filters
Exact matches only

Maria Regina

Varkensmarkt 9

4101 CK

Culemborg

Plan je route

Rond 1870 werd het herenhuis genaamd ‘Maria Regina’ gebouwd door de uit Leiden afkomstige arts Leendert Fangman. Na zijn vertrek in 1874 naar Renkum werd het overgenomen door Cornelis Wilhelmus Dresselhuys (1834-1912), destijds een van de grote sigarenfabrikanten in Culemborg.

Het markante huis heeft een aan het neoclassicisme ontleende gevelopbouw, terwijl de ornamentatie in neo-Lodewijk XVI-stijl is uitgevoerd. Opvallend is de gevelindeling, waarbij de eerste bouwlaag van gepleisterd rusticawerk is voorzien en als plint moet worden opgevat voor de tweede bouwlaag, die fungeert als bel-etage. Deze indeling wordt in het interieur benadrukt door de monumentale marmeren pronktrap die vrijwel meteen achter de voordeur begint. Het gebouw is aan de achterzijde voorzien van een moderne aanbouw en trappenhuis. Voor het huis ligt een stoep met hardstenen en marmeren tegels, waarop zes taps toelopende, achthoekige hardstenen stoeppalen zijn geplaatst, die onderling worden verbonden door ijzeren staven.

In de Tweede Wereldoorlog heeft het pand tijdelijk dienst gedaan als gemeentehuis toen het stadhuis aan de Markt werd gerestaureerd. Daarna huisvestte het onder andere de rooms-katholieke huishoudschool Anna Meerhouts en een sociaal centrum. Na een grondige restauratie is het pand sinds een aantal jaren in gebruik als kantoorpand.


Lees meer
Delen: