Zoek en boek Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Rivierenland

Generic filters
Exact matches only

Beethoven de Modernist

31 oktober 2020 van 20:15

Markt 4

Buren

Zaterdag 31 oktober speelt de Van Swieten Society in het kader van het Beethovenjaar ‘Beethoven de Modernist’. Op het programma staan het Pianotrio in c klein opus 1 no 3 en de Symfonie nr. 2 in D groot opus 36 in een bewerking van Beethoven.

Beethoven de Modernist
Toen Beethoven in 1792 in Wenen aankwam om, zoals zijn weldoener Graaf Waldstein in Beethovens vriendenboek schreef ‘Mozarts geest uit Haydns handen te ontvangen’, vestigde hij snel zijn reputatie als improvisator in de Weense salons. Hij schreef al zijn improvisaties op maar hield ze tegen de borst om ze later met grotere impact te kunnen publiceren.

Behalve zijn energieke en virtuoze spel was het vooral de gloedvolle, totaal vernieuwende stijl van zijn muziek waar Beethovens roem op was gebaseerd.

Zijn eerste in Wenen gepubliceerde opus was een sensatie: drie pianotrios, een adembenemend debuut. Het derde trio in c klein is virtuoos en dramatisch en zo vernieuwend dat Haydn Beethoven aanraadde het niet te publiceren, omdat het te ingewikkeld was voor de adellijke oren.

En toen kwamen de symfonieën die zo compleet en modern waren dat Beethoven een eeuw lang alle symfonische werken zou blijven beïnvloeden en inspireren. Na de overweldigende première moest de Tweede Symfonie zo gauw mogelijk in een commercieel aantrekkelijk arrangement verschijnen.

Beethoven schreef aan zijn uitgever dat ‘alleen Mozart of de componist zelf een succesvolle kamermuziekbewerking kan maken’. Mozart was er niet meer, daarom deed hij het zelf. Het bleef helaas zijn enige arrangement van een orkestwerk maar het werd een van zijn prachtigste en meest veeleisende pianotrio’s.

Kaarten à 20 euro kunnen besteld worden via de website www.muziekinburen.nl. Het concert begint om 20.15 uur. De St. Lambertuskerk, Markt 4 in Buren, gaat om 19.45 uur open. Het programma duurt ongeveer een uur. Natuurlijk zullen wij ons houden aan de richtlijnen van het RIVM.

Van Swieten Society:
Heleen Hulst, viool
Diederik van Dijk, cello
Bart van Oort, fortepiano


Lees meer