Zoek en boek Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Rivierenland

Generic filters
Exact matches only

De Fransche School: Suzanne Manet-Leenhoff | Een nederlands pianiste in Parijs

13 september 2020 van 14:00 - 17:30 uur

In samenwerking met De Blauwe Schuur. Celliste Oihana Aristizabal Puga en pianiste Lineke Lever werken al jaren samen als duo. Vanaf 2020 spelen ze het programma over de Nederlandse pianiste & zangeres ‘Suzanne Manet-Leenhoff’. (incl. drankje)

1e Voorstelling start 14:00, 2e om 16:00 uur

Celliste Oihana Aristizabal Puga en pianiste Lineke Lever werken al jaren samen als duo. Ze verkennen altijd weer de grenzen om bijzondere programma’s samen te stellen. De afgelopen jaren hebben ze o.a. programma’s gemaakt over (het einde van) de Eerste Wereldoorlog, in samenwerking met een historica. Daarnaast hebben ze samengewerkt met dansers, acteurs en vertellers. Vanaf 2020 spelen ze het programma over de Nederlandse pianiste & zangeres ‘Suzanne Manet-Leenhoff’.

Suzanne Manet-Leenhoff (Delft, 30 oktober 1829 – Parijs, 8 maart 1906) was een Nederlandse pianiste & zangeres en de echtgenote van de beroemde, franse schilder Édouard Manet. Suzanne groeide op in Zaltbommel, in een artistieke familie. Haar vader, Carolus Antonius Leenhoff, was stadsbeiaardier van Zaltbommel. Een van haar broers was de toen succesvolle beeldhouwer Ferdinand Leenhoff en haar zwager was kunstenaar Joseph Mezzara.

Suzanne & Édouard
Aan het eind van de jaren 1840 vertrok Suzanne Leenhoff met haar moeder, broers en zussen naar Parijs, waar haar oma woonde. Volgens diverse bronnen zou pianist/componist Franz Liszt Suzanne hebben geadviseerd om een pianostudie in Parijs te volgen. Hij heeft haar waarschijnlijk in 1842 horen spelen toen hij op een concertreis door Nederland reisde.

Eenmaal in Parijs gaf Suzanne pianolessen aan huis, aan onder anderen de jongere broers van Édouard Manet. Rond 1849 kreeg zij een relatie met de schilder. In 1852 werd Suzanne moeder van een zoon, Léon. Zijn vader was violist Gustave-Adolphe Koëlla.

Suzanne en Édouard trouwden op 28 oktober 1863 in Zaltbommel. Zij woonden samen met Léon en, later ook, Manets moeder in Parijs, waar de twee vrouwen een wekelijkse ‘muziek’salon organiseerden. Daar kwamen veel bevriende kunstenaars als Offenbach, Baudelaire, Monet, Renoir, Degas, Zola en Verlaine regelmatig naartoe. De componist Chabrier droeg zelfs een ‘Impromptu’ aan haar op en De Banville en Mallarmé wijdden gedichten aan haar. Zelf speelde ze graag Wagner.

Édouard Manet was een sleutelfiguur in de overgang van het realisme naar het impressionisme. Hij maakte tevens diverse verschillende schilderijen van zijn echtgenote. Suzanne was zijn grote muze en figureert op veel van zijn schilderijen. Daarnaast heeft hij ook vaak Léon geschilderd. Édouard stierf in 1883 aan de gevolgen van syfilis. Suzanne stierf in 1906. Zij werden beide begraven op het Cimetière de Passy in Parijs. Opera-zanger én componist Jean-Baptiste Fauré verzamelde tientallen schilderijen van Manet.

In maart 2020 kwam van dit programma de CD ‘La Lecture’ uit, opgenomen door het label TRPTK. Hieraan verlenen ook Ab Nieuwdorp (Radio 4) en Ann Demeester (directrice Frans Hals Museum) hun medewerking.

Concert-programma

Franz Liszt – Liebestraum
Jacques Offenbach – Les larmes de Jacqueline opus 76 nr. 2
Carolus Leenhoff – ’t ontslapen kind aan zijn vader (bewerking: Willem van Merwijk)
Gustave Adolphe Koëlla – Versunken, verdorret, verklungen (bewerking: Willem van Merwijk)
Richard Wagner – Wesendonckliederen
Jean-Baptiste Fauré – Les Rameaux

De musici zullen het programma van toelichting voorzien en afbeeldingen van schilderijen van Manet tonen.

Oihana Aristizabal Puga
Oihana Aristizabal Puga begon op 10-jarige leeftijd met cello spelen. Zij studeerde aan het Pablo Sarasate Conservatorium in Pamplona, Spanje. In 2002 startte zij in Nederland haar studie aan het Utrechts Conservatorium waar ze in mei 2005 haar Bachelor of Music behaalde. In juni 2007 is zij afgestudeerd als Uitvoerend Musicus aan het Rotterdams Conservatorium bij Jeroen den Herder. Daarnaast volgde ze verschillende masterclasses bij onder meer Marcio Carneiro, Elias Arizcuren, Shmuel Magen, Vladimir Perlin, Pieter Wispelweij en Alexander Rudin.

Met pianiste Lineke Lever vormt Oihana een duo, dat bijzondere programma’s samenstelt. Zij geven concerten door het gehele land en op Radio 4. Daarnaast treedt ze regelmatig op met het Enara Pianotrio in Nederland en in Spanje. Ook is zij sinds 2007 celliste bij het Cello Octet Amsterdam, waarmee ze tournees maakte door Europa, de VS en het Midden Oosten.Met het Cello Octet Amsterdam werkte ze mee aan succesvolle cd-opnames, waaronder van ‘Canto Ostinato’ van Ten Holt. Oihana speelt regelmatig met verschillende orkesten in Nederland en Spanje. Oihana bespeelt een cello van Alfredo Gianotti uit 1983.

Lineke Lever Pianiste Lineke Lever studeerde aan het Utrechts Conservatorium bij David Kuyken. In 2007 voltooide ze cum laude haar masterstudie. Daarna volgde zij nog een jaar een specialisatie Liedbegeleiding aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Samen met saxofoniste Aubrey Snell vormt Lineke het succesvolle Arte Duo. Het Arte Duo bestaat al 19 jaar en geeft concerten in o.a. Het Concertgebouw, TivoliVredenburg en het Muziekgebouw aan ‘t IJ. Het Arte Duo heeft inmiddels twee zeer goed ontvangen cd’s uitgebracht. Samen met sopraan Titia van Heyst nam Lineke als duo deel aan de prestigieuze Udo Reinemann International Masterclasses in Brussel. Zij kregen een jaar jang masterclasses van o.a. Anne Sofie von Otter, Julius Drake, Christianne Stotijn en Markus Hadulla. Daarnaast vormt Lineke het Trio Levani met sopraan Tamar Niamut en tenor Jeroen de Vaal (De Nationale Opera).

Met celliste Oihana Aristizabal Puga vormt Lineke een duo, dat bijzondere programma’s samenstelt. Zij geven concerten door het gehele land en op Radio 4. Lineke werkte in 2014 mee aan een cd met Nocturnes van Chopin, uitgebracht bij Excellent Recordings. Lineke studeerde daarnaast ook Nederlandse Taal en Cultuur aan de Universiteit Utrecht.

Meer info: www.cellopiano.nl


Lees meer