Zoek en boek Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Rivierenland

Generic filters
Exact matches only

Fabriekklassiek: componistenatelier

13 september 2020 van 14:30 - 16:00 uur

Stationsweg 7

4101NG

Culemborg

In de nieuwe klassieke serie FabriekKlassiek van de Gelderlandfabriek nemen we je mee naar de wereld van de klassieke muziek. Met jonge, net afgestudeerde musici én met musici die hun strepen ruimschoots verdiend hebben. In een intieme huiskamersfeer, waar de musici uitgedaagd worden om ‘out of the box’ te denken en het publiek mee te nemen op een reis langs onbekende en bekende pareltjes uit de klassieke muziek. We presenteren dit seizoen zes concerten, te beginnen op 13 september.

De serie start met het Componistenatelier. Hoe werken componisten? Wat komt erbij kijken om je emoties in muziek om te zetten? En zijn het echt van die serieuze, wereldvreemde types die voortdurend ‘geïnspireerd ‘ zijn? Deze en andere thema’s komen aan bod in het nieuwe programma het Componistenatelier. Op 13 september is de aftrap met componisten André Wierenga en Paul Gelsing, vergezeld door contratenor Sytse Buwalda.

Opzet
In het Componistenatelier vertellen componisten het publiek over hun werkwijze, ondersteund door musici die laten horen wat ze ermee bedoelen.

De gasten
Culemborger André Wierenga is al vanaf zijn vijfde bezig met muziek, kreeg lange tijd klassiek gitaarles en speelt daarnaast piano. Ook volgde hij compositielessen aan het Utrechtse cantoraat. Wierenga maakte deel uit van diverse bands in en om Utrecht. Naast songs schrijven houdt hij zich bezig met het componeren van modern klassieke muziek. Ook schreef hij muziek voor klarinet, piano, blaaskwintet en tenorstem.

Paul Gelsing, die piano en koordirectie studeerde, is sinds 2009 actief als componist op diverse terreinen. Zo schreef hij kinderopera, orkest-, koor- en ensemblestukken, muziek voor theatervoorstellingen en soundtracks voor korte films en documentaires. Hij ontving compositieprijzen voor strijkkwartet, gemengd koor en kamermuziekensembles. Gelsing is artistiek leider van Stichting OssiaMusica, die zich inzet voor eigentijdse klassieke muziek.

Sytse Buwalda begon zijn zangstudie op vijftienjarige leeftijd bij Paul Hameleers en vervolgde zijn studie aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Cora Canne-Meyer. Al meer dan dertig jaar is hij wereldwijd een veelgevraagde solist en had hij het genoegen te mogen werken met o.a. Sir David Wilcocks, Maasaki Suzuki, Sigiswald Kuijken, Alan Curtis en Edo de Waart in festivals zoals Het Holland Festival, Festival Oude Muziek Utrecht en Settimane Musicale Senese.

Hij treedt regelmatig op met internationaal bekroonde musici met speciaal voor hen gecomponeerde werken van o.a. Leo Brouwer (Cuba), Viktor Khioulaphides (Amerika) en Daan Manneke. Met pianist Steven Faber oogst hij veel lof voor zijn vertolking van Schuberts Winterreise. Buwalda is tevens de eerste contratenor die dit monumentale werk in Nederland heeft uitgevoerd.

De serie FabriekKlassiek wordt gesteund door VSB Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en Cultuurfonds Culemborg.

Het Componistenatelier op 13 september begint om 14.30 uur. Adres: Stationsweg 7 in Culemborg. Kaarten à 15,00 euro zijn te koop via www.degelderlandfabriek.nl


Lees meer