Zoek en boek Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Rivierenland

Generic filters
Exact matches only

VRIJ! Manifestatie einde Tweede Wereldoorlog

29 augustus 2020 t/m 2 september 2020 van 12:00 - 22:00 uur

Grote Kerkstraat 4

4101CB

Culemborg

2 September is een dag om de vlag uit te steken. De Roos van Culemborg doet dat in Culemborg. Immers, 75 jaar geleden tekenden de geallieerden en Japan de acte van capitulatie op het slagschip Missouri in de baai van Tokio. Ook Nederland. Wereldoorlog II was voorbij, de nasleep kon beginnen. Het monumentale 4 en 5 mei is Nederland, 15 augustus is Nederlands Indië maar 2 september is het officiële einde van een wereldwijde ellendige periode. Die oorlog en haar gevolgen grepen diep in.

Programma

14.00 uur: Opening expositie ‘Vrij’ zaterdag 29 augustus Barbarakerk
Aan 24 Culemborgse kunstenaars is gevraagd een schilderij te maken over het thema. Dat leverde uiterst gevarieerde beelden op van vrolijkheid alom tot een klaarblijkelijke zelfmoord. Vrijheid heeft veel kanten en dat is op de tentoonstelling soms schrijnend zichtbaar. Wethouder Joos Reus verricht de officiële opening , Henk Fonteijn van Kunst in de Kerk geeft toelichting en er is muziekspektakel van Sanne Jaspers en Marijn Slappendel. I.v.m. coronatijden is opgeven per mail van te voren nodig: de deroosvanculemborg@kpnmail.nl Toegangsbewijs en programma komen dan per mail.

16.00 uur: Opening expositie ‘Vliegend Vrij’ zaterdag 29augustus Barbarakerk
De Barbarakerk is inmiddels het centrum voor luchtkunst in Nederland. Vorig jaar de zeer succesvolle expositie ‘Boven de Kronen’, nu Vliegend Vrij’. Vliegtuigen waren belangrijk bij de bevrijding van Nederland, ook door de broodbombardementen in de laatste weken van de oorlog. Tien nationaal bekende Nederlandse kunstenaars vroegen we te reflecteren op het thema en hun vaak enorme kunstwerken zijn een maand te zien in de ‘bovenste’ helft van de Grote of Barbarakerk. De opening wordt verricht door wethouder van cultuur Joost Reus, Harald Schole geeft als curator toelichting, muzikaal spektakel gegarandeerd. Opgeven via mail: deroosvanculemborg@gmail.com. Toegangsbewijs en programma komen dan per mail. De expositie is mogelijk gemaakt door Cultuurfonds Culemborg, Mondriaan Stichting, Prins Bernhard Cultuurfonds en Kunst in de Kerk.

Woensdag 2 september Proeftuin De Ontmoeting en Barbarakerk

12.00 en 18.00 uur: Bevrijdingsmaaltijden bij de Ontmoeting
In De Ontmoeting bij het winkelcentrum Parijsch organiseren De Roos van Culemborg en Proeftuin op 2 september twee bevrijdingsmaaltijden (12.00 en 18.00 uur) die ongeveer anderhalf uur duren. De koks van De Proeftuin presenteren een menu van veldsoep met een vleugje bloembol, nasi (Oost- Indië is zeker óók bevrijd) en een gekleurd bevrijdingstoetje. Natuurlijk muziek en een feestgedicht. Met de 1 1⁄2-meter regeling zijn 40 gasten per maaltijd welkom. Deelname: 10 euro.
Adres: Admiraalvlinderlaan 2, Kaarten vanaf 15 augustus: bij De Ontmoeting en boekhandel Tomey.

20.00 uur: Manifestatie ‘O, bitterzoete vrede’ in de Grote Barbara
Woensdag 2 september 2020 is een prachtige betekenisvolle datum om die vrijheid te onderzoeken met alle artistieke en spraakmakende middelen waarover we beschikken.
In de Grote of Barbarakerk lopen dan al twee indrukwekkende exposities. In dat unieke decor van grote, letterlijk en figuurlijk bewogen kunstwerken daagt de Roos van Culemborg deze avond een breed scala stadgenoten uit (kunstenaars, musici, dichters, politici, liedjeszangers, denkers, ervaringsdeskundigen, allemaal afkomstig uit veelkleurig Culemborg) met inzet, emotie, originaliteit en kunstzinnigheid persoonlijk te reageren op de hartenkreet ‘’Vrij!’

Gratis toegangskaarten op te halen vanaf 15 augustus bij boekhandel Tomey, Markt 36


Lees meer