Zoek en boek Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Rivierenland

Generic filters
Exact matches only

Begraafplaats Ter Navolging

Lingedijk

4000

Tiel

Plan je route

Op de hoek van de Stationsweg en de Lingedijk ligt de begraafplaats Ter Navolging. Deze Begraafplaats behoort tot één van de eerste ‘buitenkerkhoven’ van Nederland. Tot in de vroege negentiende eeuw werden de overledenen in de steden begraven in de kerkgebouwen en toen daar geen plaats meer was in de gronden direct om het kerkgebouw.

Omdat deze gronden werden aangeduid als het hof rond de kerk (kerkhof) werd de begraafplaats meestal ook een kerkhof genoemd. Vanwege hygiënische redenen werd de roep om aanleg van begraafplaatsen buiten de stadsmuren gaandeweg steeds luider. Bij Koninklijk Besluit in 1827 werd bepaald dat het begraven van doden in de kerk niet meer mocht, waarna in de verschillende steden spoedig begraafplaatsen buiten de stadswallen werden aangelegd. In Tiel is echter al in 1786 een begraafplaats gesticht buiten de stad, langs de oude uitvalsweg (Zandweg) naar Culemborg en Buren. Hier werden twee percelen ingericht als begraafplaats.

In de huidige vorm is de begraafplaats gevormd in 1856, waarbij de entree met een fraaie poort werd geprojecteerd aan de Lingedijk. Deze poort met gepleisterde hekpijlers met klassieke kroonlijsten en siervazen kwam een houten de poort overspannende banderol met daarop de tekst; ‘de menschenliefde door ’t gezond verstand verlicht heeft deez begraafplaats tot een voorbeeld hier gesticht’. Aan weerszijden daarvan de datering ‘Anno 1786’. De stichters waren van mening dat dit voorbeeld van begraven buiten de stad navolging verdiende, vandaar de naam ‘Ter Navolging’. De aanleg met een beplanting van deels monumentale bomen is duidelijk in de geest van de romantiek geschied, in een landschappelijke stijl, die toen bij de aanleg van parken en tuinen van landgoederen zeer in zwang was. Op de begraafplaats liggen naast vele graven uit de negentiende eeuw ook diverse oude zerken uit ondermeer 1557 en 1594, na de stichting vanuit de stad hierheen verplaatst, maar ook graven van direct na de stichting uit ondermeer 1790.

Bron: Dwalen door 2000 jaar cultuurhistorie 
Beeldmateriaal: Collectie Regionaal Archief Rivierenland; Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed


Lees meer
Delen: