Zoek en boek Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Rivierenland

Generic filters
Exact matches only

Kasteel Gellicum

Gellicum

Plan je route

Evenzo als zovelen kastelen in onze omgeving was kasteel Gellicum leenroerig aan het Vorstendom Gelre en Graafschap Zutphen.

De eerste leenman die in de boeken van de leenkamer van het F. G. & G. Z. voorkomt is Giellis van Gellinchem, hij krijgt het huis en hofstad met zijn toebehoren in leen van graaf Eduart van Gelre in 1626.

In de oorkonde staat dat als volgt omschreven: ”Giellis van Gellichem ontvangt een huijs en hofstad met hare toebehoren gelegen te Gellicum tussen de Lingen en de kerk en tussen de openbare weg en de Wetering. Met 6 morgen en 1½ hond land in de Droemkenskampe 10½ hond in de Wevershoek met nog 8 mergen gelegen op Rhenoy, met Zutphensen rechten.”

In 1550 erft Thomas van Scherpenseel het huis te Rumpt en Gellicum van zijn Moeder Derica van Weerdenborgh. Hij is dan de 10e leenman van het kasteel te Gellicum.

Via verkoop en vererving wordt Alexander Tengnagel in 1626 de leenheer van het kasteel. Zijn zoon Gijsbert is bevriend met koning, stadhouder Willem III, baron van Acquoy. Als Willem III na een verblijf van 3 jaar in Engeland in 1691 terugkomt in Nederland is Gijsbert van Tengnagel zo blij dat hij de bevolking van Gellicum trakteert. Van zijn zoon Alexander Gijsbert is bekend dat hij in zijn dorp de lakens uitdeelde met strakke hand en ruzie maakte met de kerkenraad van Rhenoy. De familie Tengnagel heeft het kasteel in bezit gehad tot 1799. Het kasteel is afgebroken in 1802.

Acquoy 2022 © A. F. Verstegen, CC-BY

Kasteel Gellicum is onderdeel van de kastelenroute West Betuwe 1: Lingeroute, welke tot stand is gekomen door Stichting Kunst & Cultuur West Betuwe (SKCWB) m.m.v. de Historische Kring West Betuwe. Kijk hier voor meer informatie over de kastelenroute.


Lees meer