Gelet op haar prominente locatie is de reclamemuurschildering voor ‘Graaf Egbert’ sigaren niet te missen voor iedereen die vanaf het veer Culemborg binnenkomt. De muurschildering is in 1933 vervaardigd door Klaas van Os. Graaf Egbert was een van de topmerken van de in 1921 opgerichte ‘Nederlandsche Sigarenfabriek Dejaco’, sinds de jaren dertig van de vorige eeuw gevestigd in het Veerweggebied. In 1961 veranderde de fabriek haar naam in ‘N.V. Graaf Egbert Sigaren’.
Hoewel de tabaksteelt tot het derde kwart van de 19de eeuw behoorde tot een van de belangrijkste middelen van bestaan in Gelderland, kreeg deze enkele jaren later concurrentie te duchten van buitenlandse tabakssoorten. Dit betekende echter nog niet het einde van de omvangrijke tabaksnijverheid in Culemborg, al liep die na de Tweede Wereldoorlog snel terug. Tegenwoordig telt Culemborg nog slechts één sigarenmakerij: de in 1919 opgerichte firma Van der Donk.
De muurschildering van Graaf Egbert is uitgevoerd op de eindgevel van een rijtje arbeiderswoningen aan het begin van de Veerweg die vanaf de zuidelijke oever van de Lek naar het stadscentrum leidt. Die woningen maakten deel uit van de in 1839 opgerichte jeneverstokerij annex branderij ‘De Hoop’ van de familie Van Hoytema , een groot industrieel complex dat naast een manden- en kistenmakerij ook drie glashutten omvatte. Bijna een eeuw lang zou het stokerijcomplex het beeld van het Veerweggebied domineren.
Na in 1984 door Elly Talen te zijn hersteld is de schildering in 2005 door Wendy Schoenaker opnieuw gerestaureerd.
Samen met de reclamemuurschildering ‘Miss Blanche’ op de hoek van de Tollenstraat en Achterstraat is Graaf Egbert de enig overgebleven reclamemuurschildering die Culemborg nog rijk is. Ook landelijk gezien zijn dit soort muurschilderingen intussen vrij zeldzaam.
Lees meer