De Gelderse plaats Tiel is gelegen aan de Waal. Net als alle grote plaatsen langs de rivieren beschikt ook deze stad over een haven. In de late Middeleeuwen werd in deze haven op grote schaal handel gedreven.
De nederzetting Tiel, ontstaan in de periode 850-1100, was gespecialiseerd in handel met voor die tijd verre oorden als Engeland en het Duitse Rijnland. De Tielse kooplieden bezaten een soort handelsorganisatie die van voor de tijd van de Hanze stamt. Wanneer in de 13e eeuw de machtige Duitse Hanze ontstaat, sluit Tiel zich bij dit verbond aan waardoor ook de handel met de landen aan de Oostzee tot bloei wordt gebracht.
Rijk verleden
Dat Tiel een rijke historie kent, wordt mede bewezen door het feit dat de koning in deze stad ooit een residentie had. Ook liet hij hier in de elfde eeuw zilveren munten slaan. Tevens waren er in deze handelsnederzetting belangrijke kloosters en kerken te vinden. In het oude stadscentrum herinneren een aantal monumenten nog steeds aan dit rijke verleden. De waterpoort is een van die bouwwerken.
Binnenhaven
Tot de 17e eeuw was er op de plaats van de huidige markt, waaraan de waterpoort ligt, een levendige binnenhaven. Dat verklaart ook de naam van de poort. In 1646 werd begonnen met de demping van deze binnenhaven. De oorspronkelijke poort, zoals op oude tekeningen zichtbaar, werd toen grotendeels verwijderd.
Horeca op de berg
De huidige Waterpoort kreeg in de daarop volgende jaren zijn huidige vorm. Ondanks dat het water is verdwenen, zijn er nog steeds aanwijzingen te vinden voor de functie van weleer. De huizen aan de noordoostkant van het plein staan iets hoger, omdat ze op een voormalig eiland -De kleyberg- staan. Dit eiland viel vroeger buiten de macht van de stad en er hoefde geen stedelijke heffingen betaald te worden. Om die reden was het een uitstekende plaats voor horecaondernemers. Zo dicht bij de haven konden ze goedkope drank aanbieden aan de schippers. Nog altijd is de Kleyberg de plaats waar de Tielse horeca te vinden is. Gezeten op een van die terrassen kijkt men vandaag de dag uit over het plein. In vroeger dagen zat men hier aan het water, kijkend naar de bedrijvigheid in de haven.
Flipje en Streekmuseum Tiel
Tegenwoordig is het Flipje en Streekmuseum Tiel gevestigd in het pand naast de waterpoort. In dit historische pand aan de Waal vindt u het nostalgische verhaal van het fruitbaasje Flipje en zijn vriendjes. Bijna alles in dit museum heeft te maken met eten en voedselbereiding. Van onze verre voorouders in de prehistorie tot de freule in de stijlkamer die u de geheimen vertelt van haar slanke lijn. Kinderen komen volop aan hun trekken in dit museum: er is van alles te doen en te beleven.
Bron: Mijngelderland.nl
Lees meer