Zoek en boek Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Rivierenland

Generic filters
Exact matches only

Struinroute Vuren-Zaltbommel

42 KM 8,5 uur wandelen

Nergens kun je het water en de uiterwaarden van zo dichtbij ervaren als in het Rivierengebied.

Wie kent niet het verhaal van Hugo de Groot die in een boekenkist ontsnapte? Bij de start van de route kun je Slot Loevestein bezoeken waar dit staaltje bluf werd uitgevoerd. De struinroute vervolgt zich naar De Brakelse Benedenwaarden. Dit is een groot grasland met een adembenemende Bloemplaat. In de waarden grazen Konikpaarden en Rode Geusrunderen. De uiterwaarden die je daarna doorkruist, worden gekenmerkt door dijken, kades, ooibossen en plassen.

De Gamerensche Waarden zijn de laatste uiterwaarden op deze struinroute. In de grote plas is een dijk aangelegd. In de nevengeulen die hierdoor zijn ontstaan, vinden veel vissoorten een paaiplaats. In de zomermaanden snuif je de heerlijkste geuren op langs de zomerkaden. Veldsalie en Wilde Marjolein, ook wel oregano genoemd, staan dan in volle bloei.

Je loopt over de brug de Waal over en vervolgt de struinroute naar de Crobschewaard. Deze uiterwaard bestaat uit een groot aantal plassen die zijn ontstaan door kleiwinning. De klei wordt gebruikt door de steenfabriek die middenin de waard staat.

De wandeling gaat verder via de Bovenwaard en Benedenwaard naar de Hondswaard; stuk voor stuk pareltjes van natuurgebieden. Struinend in de Hondswaard, heb je een fraai uitzicht op Slot Loevestein dat aan de overkant van de Waal ligt. Je passeert Fort Vuren dat onderdeel uitmaakt van de Hollandse Waterlinie. Met het voetveer wordt je weer naar de overkant van de Waal gebracht.

Het is ook mogelijk de route te starten bij Paviljoen De Colonie (Waardenburg), Parkeerplaats bij de pont (Herwijnen-Brakel), Fort Vuren (Vuren), Parkeerplaats Beersteeg (Zaltbommel).

Tip: Lees hier een blog over deze route!

Meer informatie

Van april tot en met oktober kun je struinen langs de Waal. Staat het water te hoog om door de uiterwaarden te trekken, dan kun je kiezen voor een alternatieve route. Meestal gaat deze over de dijk. In de wintermaanden staan de uiterwaarden lange tijd onder water en varen de meeste pontjes niet.

Struintips

  • Trek stevige schoenen aan
  • Neem een verrekijker mee
  • Check de vaartijden van de pontjes voordat je op pad gaat
  • Neem voldoende water en voedsel mee
  • Boek een wandelarrangement bij een overnachtingadres langs de Waal

Nog even dit

  • Honden zijn niet welkom (ook niet aangelijnd)
  • Blijf op afstand van de dieren
  • Voer en aai de dieren niet

Lees meer
Startpunt Slot Loevestein
Loevestein 1
Poederoijen
Knooppunten
Eindpunt Slot Loevestein
Loevestein 1
Poederoijen