Zoek en boek Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Rivierenland

Generic filters
Exact matches only

‘75 of al 400 jaar vrijheid’ op Loevestein

12 oktober 2020 t/m 25 oktober 2020

Loevestein 1

5307 TG

Poederoijen

Gewapend met verhalen en fakkels nemen de Loevestein gidsen je deze herfstvakantie (van 10 t/m 25 oktober) mee in het thema ’75 of al 400 jaar vrijheid’. We staan stil bij 75 jaar vrijheid en het 75-jarige bestaan van de VN. Wat heeft dat nu met Loevestein te maken denk je en wat valt er te vieren? Nou, heel veel. Kom je luisteren?

Het verhaal van vrijheid
De Verenigde Naties werden in 1945 opgericht en bestaan nu 75 jaar. Eigenlijk begon het allemaal op Loevestein. 400 jaar geleden zat de beroemde gevangene Hugo de Groot daar opgesloten in de Staatsgevangenis. Hij stond voor vrede en vrijheid en zijn erfgoed is de basis van het gedachtengoed van de Verenigde Naties. De boodschap van vrede, vrijheid en recht wordt op Loevestein doorgeven door verhalen te vertellen, waarbij soms wat ingewikkelde onderwerpen op een toegankelijke manier gedeeld worden. Zo geef je een mooie boodschap door en behoud en leer je van de geschiedenis.

Naast de verhalen gebeurt dat met een extra symbool deze herfstvakantie: vuur. De brandende fakkel is ook een symbool het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Want we vieren dit jaar ook 75 jaar vrijheid. 75 jaar geleden eindigde de Tweede Wereldoorlog. De fakkel symboliseert het doorgeven van de geschiedenis, de warmte die de boodschap kan geven, het herdenken van de geschiedenis en het vieren van de vrijheid die we vandaag de dag kennen. De gidsen vertellen dagelijks twee keer. Na het verhaal is er voor de allerkleinsten een kleurplaat, de oudere kinderen krijgen een doe-opdracht mee.

TIP: Je kunt deze vakantie (zonder meerprijs) ook de nieuwe, tijdelijke tentoonstelling Cultuur onder vuur bezoeken op Loevestein. Hierin zie je dat het behouden van erfgoed en geschiedenis zeer belangrijk is.

Let op: ivm Coronaregels is vooraf reserveren verplicht.


Lees meer
Delen: