Zoek en boek Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Rivierenland

Generic filters
Exact matches only

Spannende kastelen

Niet alleen het prachtige natuurlandschap is zo kenmerkend voor deze streek; er staan verschillende markante kastelen, zoals Kasteel Ammersoyen, Kasteel Ophemert en Slot Loevestein. Maar ook het Stadskasteel Zaltbommel, Kasteel Neerijnen, Kasteel Waardenburg, Kasteel Soelen en Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt zijn zeker een bezoek waard! Dankzij de rijke geschiedenis van Rivierenland vind je hier nog vele herinneringen aan een roemrijk verleden.

Kasteel Ophemert

Midden in de Betuwe aan de noordelijke oever van de Waal ligt het karakteristieke kasteel Ophemert. Naar verluid dateert het kasteel uit 1265 en was het in bezit van Rudolf de Cock. Hij ruilde destijds zijn bezittingen rond Rhenoy met graaf Otto II van Gelre tegen diens bezittingen. Vanaf 2009 is het mogelijk om te overnachten en vergaderen op deze unieke locatie.

Meer informatie

Nog meer spannende kastelen

Kasteel Waardenburg

Kasteel Waardenburg stamt uit de 13e eeuw. Van het oorspronkelijke gebouw is eigenlijk nog maar de helft over: tijdens de Tachtigjarige Oorlog is de zuidvleugel verwoest en nooit meer herbouwd. Volgens een legende heeft de beruchte Dokter Faust op het kasteel gewoond. Na afloop van zijn pact met de duivel werd hij uit de kasteeltoren gegooid.

Bezoek het kasteel

Kasteel Neerijnen

Kasteel Neerijnen, vermoedelijk gebouwd in 1350, was het eerste adelijke huis in het dorp en vormt één landgoed met het in 1265 gebouwde Kasteel Waardenburg. Nadat Kasteel Waardenburg grotendeels was verwoest en geplunderd tijdens het beleg door Willem van Oranje, werd Kasteel Neerijnen steeds meer in gebruik genomen door de heren van de dorpen

Ontdek de geschiedenis

Stadskasteel Zaltbommel

De legendarische veldheer Maarten van Rossum bouwde omstreeks 1535 dit karakteristieke pand. Nu is museum Stadskasteel Zaltbommel in het gebouw gevestigd. Hier ontdek je meer over de geschiedenis van Zaltbommel, de bekende tekenares Fiep Westendorp die hier geboren is en de Bommelerwaard.

Neem een kijkje

Slot Loevestein

Middenin het rivierenlandschap bouwde ridder Dirc Loef van Horne in 1361 zijn kasteel. Eerst is dat niet meer dan een simpele toren, maar binnen tien jaar werd dat uitgebouwd tot een heus kasteel. De rijke geschiedenis van Slot Loevestein beslaat nu inmiddels 650 jaar en is in te delen in drie periodes: de middeleeuwen, de staatsgevangenis en de Hollandse Waterlinie. Iedere periode heeft zichtbaar zijn stempel gedrukt op het slot.

Meer informatie

Overnachten in een kasteel of op een landgoed

’t Washuisje
Terug in de tijd en de natuur! Voor liefhebbers van rust en eenvoud is ‘t Washuisje een fantastische plek om te ...Lees meer
Meer over ’t Washuisje
B&B Kasteel Ophemert
Dreef 2 4061 BL Ophemert Is dit jouw bedrijf?
Ophemert
Bed & Breakfast Slot Loevestein
Slapen op Slot Loevestein is een onvergetelijke belevenis. In de luxe Bed & Breakfast ben je welkom voor een bijzonder comfortabele ...Lees meer
Poederoijen
Overnachten op Heerlijkheid Mariënwaerdt
Geniet langer van het landgoed in één van de sfeervolle vakantiehuisjes of Bed & Breakfast de Neust. ...Lees meer

Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt

In 1129 doneerde weduwe Alverardis van Hochstaden een lap grond aan de kerk om een klooster op te kunnen stichten. Nadat verschillende keren het klooster verloren ging door brand en is op de fundamenten in de eerste helft van de 18e eeuw Huis Mariënwaerdt gebouwd door A.O.R.F. Graaf van Bylandt. Nu is dit landgoed alweer negen generaties in het bezit van de familie van Verschuer.

Meer informatie

 Van Landgoed naar Kasteel

Van plan om Rivierenland op de fiets te verkennen? Dan is deze route zeker een aanrader! Van Landgoed naar Kasteel begint bij het sprookjesachtige landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt en brengt je door het prachtige rivierenlandschap naar het legendarische Slot Loevestein. Onderweg kom je langs tal van pittoreske dorpjes en fiets je over slingerende dijken. De perfecte combinatie van natuur en cultuur dus!

Bekijk de route

Kasteel Ammersoyen

Kasteel Ammersoyen, gebouwd rond 1300 aan de Maas, is één van onze best bewaarde middeleeuwse kastelen en is een typische Hollandse waterburcht. Het kasteel heeft namelijk vier hoektorens, een voorburcht en is geheel omgracht. Het kasteel heeft regelmatig schade opgelopen door oorlog en brand, maar is in 1975 gerestaureerd en teruggebracht naar de Middeleeuwse staat.

In de lente- en zomermaanden is het kasteel bijna dagelijks geopend en is het mogelijk om het kasteel op eigen gelegenheid of met een rondleiding te bezoeken. Op de museumzolder geven archeologische vondsten uit de gracht een beeld van 700 jaar geschiedenis en tijdens je tocht kun je onder andere de torenkamers, de ridderzaal en het vrouwenverblijf bezichtigen.

Meer informatie

Nog niet uitgekeken?

Nederland telde vroeger maar liefst 1300 kastelen. In de provincie Gelderland alleen al stonden 293 kastelen verspreid door het landschap. Ruim de helft hiervan is nog te bewonderen in de oude staat. Nog genoeg te doen dus! Wordt het toch tijd voor iets anders? Op onze website staan meer dan 300 bezienswaardigheden, musea, sportactiviteiten, rondvaarten en theaters.

Bekijk alle activiteiten in Rivierenland