Zoek en boek Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Rivierenland

Generic filters
Exact matches only

BONHOEFFER75: LANDELIJKE AFSLUITING

20 november 2021 van 14:00 - 16:30 uur

Stationsweg 7

4101 NG

Culemborg

De Duitse theoloog Dietrich Bonhoeffer (1906-1945) is een bron van inspiratie. Door zijn leven: de keuzes die hij maakte in de bewogen tijden voor en in de tweede Wereldoorlog en zijn geschriften op het scherp van de snede. Hij stierf in het concentratiekamp Flossenburg een maand voor de bevrijding. De 75-jarige herdenking van zijn terechtstelling (9 april 2020) was voor de Roos van Culemborg aanleiding een groot landelijk twee jaar durend project op te zetten. Vertrekpunt de gedichten die Bonhoeffer schreef voor familie, vrienden en zijn verloofde vanuit de gevangenis. Het zijn bijzondere combinaties van gevoel en reflectie, in totaal tien. Ze maken nog steeds grote indruk.

Poëzie met een grote impact dus. In het project Bonhoeffer75 ontstonden schilderijen, nieuwe gedichten en composities, liederen, een concept-cd. met songs, reisexposities en een fraai boek. Het Werkschrift, de basis van het hele project, is in 35.000-voud over Nederland verspreid. De grote landelijke afsluiting werd gecanceld door de coronapandemie. Nu er weer meer kan sluiten we het project af met een compacte bijeenkomst. De locatie is bijzonder: de voormalige Gelderlandfabriek is nu een cultureel centrum vlak bij het station.

Sunshine Cleaners

De Zeeuwse band Sunshine Cleaners raakte gefascineerd door de gevangenisgedichten van Bonhoeffer. 10 songs waren het gevolg in de muziekstijl die Bonhoeffer in Amerika waardeerde.

Kees van der Zwaard/Roos Tuenter: ‘Wie ben ik?’

Theoloog/theatermaker Kees van der Zwaard maakt aangrijpend theater, gebaseerd op de gevangenisbrieven en -gedichten. Roos Tuenter is de violist en speelt Maria von Wedemeyer

Kick Bras

‘Rekenschap van de hoop’ heet zijn bijdrage. Het reflecteren over samenleving en geloof maken Bonhoeffer tot zo’n fascinerend denken. Als afsluiting van Bonhoeffer75 een mooie invalshoek

prof. dr. Edward van ’t Slot

schreef o.a. ‘Zondig dapper’, over de ethiek van Bonhoeffer. Hij is ook voorzitter van het Bonhoeffer Werkgezelschap in Nederland en in een kort statement gaat het over de zin van zo’n gezelschap.


Lees meer
Delen: