Zoek en boek Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Rivierenland

Generic filters
Exact matches only

Doe mee met de 1000-soortendag in de Redichemse Waard

16 juni 2019 van 10:00 - 17:00 uur

Julianalaan 57

4101 JB

Culemborg

Iedereen in Culemborg kan helpen met het vinden van zoveel mogelijk soorten planten en dieren in de Redichemse Waard. Tijdens deze dag houden we via Waarneming.nl/locations/15974/ bij wat er gevonden, gezien of gevangen wordt en kan iedereen die dat wil online met ons meekijken.

Net voor de langste dag van het jaar vieren we midzomernacht met een activiteit om de aandacht te richten op de waarde van de natuur in het buitengebied van de Gemeente Culemborg. We gaan zoveel mogelijk soorten planten en dieren proberen te vinden in de Redichemse Waard. Tijdens deze dag houden we via Waarneming.nl/locations/15974/ bij wat er gevonden, gezien of gevangen wordt en kan iedereen die dat wil online met ons meekijken.

In de avond en nacht gaan we op zoek naar vleermuizen, nachtvlinders en andere nachtdieren. In de vroege ochtend letten we speciaal op broedvogels, zoogdieren en legen we nachtvlindervallen. De rest van de dag is voor planten, vlinders, libellen, water- en bodemdieren, mossen, noem maar op.

Praktische informatie

Datum en tijd 1000-soortendag: 16 juni van 10.00 – 17.00 uur. Zoogdieren, vissen en nachtvlinder activiteiten zullen ook in de avond op 15 juni plaatsvinden. Vogel activiteiten ook vanaf zonsopkomst op 16 juni.

Centrale locatie: Het veld bij het zwemstrand van de Afgraving in de Redichemse Waard (ingang hek tegenover: Achterweg 7, 4101 NW Culemborg). Hier worden soorten opgezocht, vragen beantwoord en gegevens die binnenkomen verwerkt.

Voor wie: Iedereen met interesse in flora en fauna is welkom om mee te helpen en te tellen. Er zijn speciale excursies waaraan u kunt deelnemen maar u kunt ook gewoon komen kijken wat we doen. De Natuur- en Vogelwacht Culemborg (www.nvwc.nl) is aanwezig met alle werkgroepen (vogels, insecten, zoogdieren, planten en jeugdgroep). In het speciaal roepen we duikers en sportvissers op om deze dag het onderwaterleven te tellen.

Oproep: Iedereen met kennis van een bepaalde groep planten of dieren is welkom om een excursie te komen begeleiden en mee te tellen. Meld je hiervoor aan via de organisator.

Meenemen: Denk aan stevige wandelschoenen, warme- of regenkleding, fototoestel en verrekijker.

Organisator én informatie: Burgerinitiatief Redichemse Waarde / Stefan Claessens (06 – 45104911 / email: stefan.claessens@gmail.com).

Meer informatie over het gebied: www.facebook.com/Redichemse.Waard/.

Waarom doen we dit?

Vanwege alle plannen die de Redichemse Waard bedreigen is het van belang om gegevens te hebben over de waarde van het gebied. Dus is het ook belangrijk om te weten wat voor planten en dieren er leven. Gelukkig gaat de Redichemse Waard meedoen in een meerjarig onderzoek naar de waarde van diepe plassen. Maar het helpt als we aan kunnen tonen dat ook het land rond de plas veel waarde voor de natuur heeft. Vandaar dat we zoveel mogelijk gegevens willen verzamelen én vastleggen. Dat doet de NVWC het hele jaar door maar op deze dag willen we er speciale aandacht voor vragen.


Lees meer
Delen: