Zoek en boek Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Rivierenland

Generic filters
Exact matches only

Expositie ‘VLIEGEND VRIJ’

29 augustus 2020 t/m 4 oktober 2020 van 14:00 - 17:00 uur

Grote Kerkstraat 4

4101 CB

Culemborg

Zaterdag 29 augustus was de officiële opening van de tentoonstelling Vliegend Vrij in de Grote of Barbarakerk, Grote Kerkstraat 4, in Culemborg. De expositie Vliegend Vrij is open van 29 augustus t/m 4 oktober 2020, dagelijks van 13 tot 17. Toegang vrij.

De tentoonstellingsperiode in de Grote of Barbarakerk verschoof gedwongen door Covid van mei/juni naar augustus/oktober. De beperkingen van de afgelopen tijd en de nieuwe datum bieden ruimte voor een ander perspectief. Vrijheid is niet alleen verbonden met de 5 mei viering in Nederland. Wereldoorlog II kwam pas definitief tot een einde met de capitulatie van Japan op 2 september.

De kennis over de bezettingstijd wordt generatie op generatie doorgegeven. Het gevoel van een alom aanwezige dreiging en beklemming heeft door de pandemie nu ook jonge generaties geraakt. Vrijheid is teer en onze bewegingsvrijheid blijkt niet vanzelfsprekend.

De kunstwerken in de Grote of Barbarakerk vragen de bezoeker een ander standpunt in te nemen. de blik naar boven te werpen. In deze editie van met grote luchtkunst (na het succesvolle ‘Boven de Kronen van 2019) wordt meer op de maatschappij gereflecteerd. Dat een aantal kunstwerken al voor de Coronatijd vervaardigd zijn, maakt ze niet minder actueel. Het blijkt dat een aantal bijna een voorspellende waarde heeft.

André Pielage stelt de veilige, gecontroleerde samenleving met een grote hoeveelheid drones – als bescherming of afschrikking – ter discussie. De glanzend drones reflecteren het invallend licht en vormen een prachtige wolk. De overheid heeft het voor het zeggen, houdt vijand en ziektes buiten de deur. Alleen ten koste van wat?

De afstand tot de ander of zelfs tot de eigen persoon is in het indrukwekkend werk van Frank Straatman te zien. Hoe dichtbij mag je komen? De verplichte anderhalve meter blijkt voor de mens een onmogelijke opgave.

Barbara de Vries houdt de bezoeker een spiegel voor. De uitgebeelde persoon is fictief. Het kan de kunstenaar zelf zijn, de bezoeker of een ander. De expressieve handeling van een persoon die een gat in de lucht springt, herinnert aan de vrijheid op de schommel in de tuin, de bries die bij elke beweging langs het lichaam strijkt en aan een uitbundige levenslust. Andere kunstenaars: Merijn Bolink, Suzan Drummen, Ina Fekken, Esther Jiskoot, Guus Slauerhoff, Paul Vendel/Sandra de Wolf.


Lees meer
Delen: