Zoek en boek Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Rivierenland

Generic filters
Exact matches only

Meivakantie op Loevestein

22 april 2023 t/m 7 mei 2023 van 10:00 - 17:00 uur

BOMVOL ACTIVITEITEN
Deze vakantie zit ook bomvol extra activiteiten. Ga op ontdekking en leer musketschieten, laat buskruit ontploffen in de Kruittoren en zet de vesting onder water met het waterspel. Sluit aan bij een workshop protestborden maken, luister ademloos naar een verhaal van de gidsen en dwaal door de muurtrappen van het kasteel, op zoek naar de kist van Hugo de Groot. Op 5 mei zijn er allerlei extra activiteiten zoals een workshop ganzenveer schrijven onder leiding van Hugo de Groot.
TENTOONSTELLING MONDDOOD
Afgelopen maand is de nieuwe tentoonstelling Monddood: Politiek gevangen met bijzonder veel media-aandacht geopend. Dat was niet voor niks. De indrukwekkende tentoonstelling grijpt aan en is bijzonder relevant en urgent. Het monddood maken van politieke tegenstanders door ze gevangen te zetten, is een verhaal met een lange, wereldwijde geschiedenis. Rijksmuseum Slot Loevestein en Amnesty International vertellen dat verhaal in deze tentoonstelling. In de voormalige staatsgevangenis Loevestein zijn cellen nagebouwd. Aan de buitenkant lees je de officiële aanklacht tegen o.a. de Loevesteinse factie, Aleksej Navalny en Filep Karma. Door de elastische tralies stap je de cel binnen en kom je erachter welk verhaal de veroordeelden zelf vertellen. Daarnaast is het kunstwerk, de ‘empty chair’, van Maarten Baas te bezichtigen. Een vijf meter hoge stoel, ontworpen voor nobelprijswinnaar en mensenrechtenactivisit Liu Xiaobo, die symbool staat voor de onderdrukking van schrijvers, journalisten, kunstenaars en activisten in strijd voor mensenrechten. Op de protestzolder lees en hoor je meer over actievoeren, de zin daarvan en de hoop en kracht die het de politieke gevangen geeft. Ook kun je zelf in actie komen met het oneerlijke tafelvoetbalspel.

REPLICA CEL NAVALNY
Als aanvulling op de tentoonstelling staat een replica van de gevangeniscel van Alexei Navalny tijdelijk op de vestingwal van Loevestein. De cel is nog tot en met 6 mei toegankelijk voor bezoekers van het slot. Stap in de cel van 6m2 en ervaar heel even hoe het voelt om een politieke gevangene te zijn.
PRAKTISCHE INFORMATIE
In de meivakantie is Loevestein van 22 april t/m 7 mei elke dag open van 10:00 – 17:00 uur. Een kaartje koop je online of aan de kassa, de museumkaart en vestingpas zijn geldig. Voor alle informatie en activiteiten check je voor je bezoek de website, www.slotloevestein.nl/agenda/meivakantie.


Lees meer
Delen: