Zoek en boek Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Rivierenland

Generic filters
Exact matches only

Presentatie boek De Stoomtram Tiel-Buren-Culemborg- Een verloren illusie

3 september 2020 van 20:00 - 22:00 uur

Markt 36

4101 BX

Culemborg

Op donderdag 3 september om 20.00 uur vindt de presentatie plaats van het nieuwe boek van auteur Hans van Lith over de Stoomtram Tiel-Buren-Culemborg bij Boekhandel Tomey.
Burgemeester Grootheest zal het eerste exemplaar van het boek in ontvangst nemen, waarna Hans van Lith een presentatie zal verzorgen over de Stoomtram Tiel-Buren-Culemborg. Toegang is gratis, wel graag vooraf intekenen bij Boekhandel Tomey.

Na vele jaren van plannenmakerij en jarenlange strijd over de route en de financiering werd op 17 november 1906 de Stoomtram Tiel-Buren-Culemborg (TBC) feestelijk ingewijd. Van het begin af aan kampte de TBC met financiële problemen, want de inkomsten bleven ver achter bij de verwachtingen, uitbreidingsplannen werden al snel opgeschort en de TBC bleef gedurende haar hele bestaan noodlijdend. Dat leidde uiteindelijk tot liquidatie van het bedrijf in 1919, nog geen dertien jaar na de opening.

In 1967 verscheen er een boekje over de geschiedenis van de Stoomtram Tiel-Buren-Culemborg. Na meer dan 50 jaar is er een nieuwe editie van dit boek, verzorgd door dezelfde auteur: Hans van Lith, maar dan in een modern jasje, op een groter formaat, in kleurendruk en uitgebreid met nieuwe informatie en foto’s. De voorbereidingen voor de aanleg worden beschreven, inclusief de andere plannen die er zijn geweest voor de aanleg van tramwegen in de regio en ook komen de lotgevallen van locomotieven, rijtuigen en wagens na de liquidatie aan bod. Verder wordt ingegaan op de functie en de betekenis van de TBC-stoomtram op sociaal en economisch gebied. Historische anekdotes verlevendigen het boek, er zijn nieuwe tekeningen van het materieel van de TBC opgenomen en er is een hoofdstuk toegevoegd met tekst en foto’s over de bewaard gebleven rijtuigen van de TBC en over de stoomtram in de krant. Ook de opvolgers van de stoomtram komen aan bod: de diverse busdiensten. Het boek geeft daarmee een bijzonder compleet beeld van de geschiedenis van de Stoomtram Tiel-Buren-Culemborg.


Lees meer
Delen: