Zoek en boek Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Rivierenland

Generic filters
Exact matches only

Tentoonstelling Ru Paré, kunstenares en verzetsvrouw

17 december 2021 t/m 30 juni 2022 van 13:30 - 17:00 uur

Pastoor Zijlmansstraat 3

6658EE

Beneden-Leeuwen

Op 17 december 2021 gaat in Museum Tweestromenland te Beneden-Leeuwen de tentoonstelling over het leven en werk van Ru Paré van start. Hier helaas voorlopig geen officiële opening vanwege de coronamaatregelen. De tentoonstelling toont 41 schilderijen van de hand van Ru Paré. In dat overzicht zijn schilderijen opgenomen uit alle perioden van haar leven. Daarnaast zijn er 9 tekeningen van haar te zien.

Het tweede deel van de tentoonstelling belicht haar verzetswerk in de Tweede Wereldoorlog.
Deze tentoonstelling zal, afhankelijk van de coronaperiode minimaal een half jaar te zien zijn.

Op dezelfde dag, vrijdag 17 december, ’s middags om 15.00 uur wordt aan de Waalbandijk nr. 113 te Druten een bordje aan de gevel onthuld. In dat huis is namelijk in 1896 de schilderes Ru Paré geboren.
Ru volgde haar schildersopleiding in Den Haag bij beroemde namen zoals Jan Toorop wiens invloed in haar werk duidelijk zichtbaar is. Na haar opleiding is zij haar hele leven in Den Haag blijven wonen en werken.
In de Tweede Wereldoorlog heeft zij van 52 Joodse kinderen het leven gered doordat zij ze over heel Nederland onderbracht bij diverse onderduikadressen. Haar bekendste onderduikkind was Hanneke Lankhout over wie in 2019 een boek verscheen.
Door wethouder Cultuur van de gemeente Druten Gérard de Wild zal het bordje worden onthuld.

 

 


Lees meer
Delen: