Zoek en boek Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Rivierenland

Generic filters
Exact matches only

Theater: Novecento – Porgy Franssen

2 juni 2020

Stationsweg 7

4101 NG

Culemborg

“Indertijd heb ik deze voorstelling bij Orkater zo’n zestig keer gespeeld en daarna nog ’n aantal keer bij mij en bij mensen thuis. Dirk Groeneveld deed indertijd de regie.
Er blijft veel vraag naar om ’t weer eens op te voeren en nu is het dan zover. Als u van een romantisch verhaal houdt dat u volledig mee de zee op neemt, als u van muziek houdt, van metaforen en prachtige taal, aarzel dan niet om deze schitternde vertelling van Baricco te komen horen en zien.”

Novecento wordt als vondeling op een schip grootgebracht, de ‘Virginian’. Hij ontwikkelt zich op dat schip tot een fenomenaal jazz pianist. Tijdens de oorlog wordt het schip gebruikt als varend ziekenhuis, en uiteindelijk is het in zo’n slechte staat dat ze besluiten het te laten zinken. Novecento zal niet van het schip gaan. Hij kiest ervoor ermee ten onder te gaan.

Acteur, regisseur en (toneel)schrijver Porgy Franssen heeft, na in 1979 te zijn afgestudeerd aan de toneelacademie in Maastricht, talloze rollen gespeeld in toneel- en televisieproducties. Op tv was hij oa te zien in producties als ‘Moordvrouw’, ‘Keyzer’ en ‘de Boer Advocaten’ en vele andere producties en won hij een gouden kalf voor zijn rol in ‘Bij nader inzien’ (frans Weisz) in 1991. Ook won hij, overigens naast vijf maal genomineerd te zijn voor de Louis d’Or, de Mary Dresselhuysprijs voor zijn gehele oeuvre. En ook de Arlechino voor de beste mannelijke bijdragende rol (de Apple, regie Hans Croiset) staat in de prijzenkast…

De laatste jaren is hij vooral te zien bij  producties van Hummelinck & Stuurman en bij Toneelgroep Maastricht. Op dit moment speelt hij ‘Tonio’, de rol van de vader (AFTH vd Heijden). (afgebroken vw corona). Bij toneelgroep Maastricht speelde hij Bram Moskovitsch in ‘De Advocaat’; een jaar later speelde hij Gloster in ‘King Lear’ en afgelopen seizoen het zeer succesvolle ‘Peachez’ (Ilja Leonard Pfeiffer) door het hele land. Er bestaat een grote kans dat dit stuk komend seizoen hernomen wordt.

Hij schreef eerder al voor toneel (Sound of Mucus), met veel succes o.a. uitgebracht op de Parade en heeft net een nieuw stuk geschreven (‘Alzheimer’) dat daar vanwege corona niet gespeeld zal worden. Daar is nu een hoorspel van gemaakt. Verder speelt Porgy Franssen soms ook voorstellingen thuis, of op bestelling. (Dr B en ons Brein 2018, Novecento 2017, Nachtportier 2019; deze voorstellingen speelt hij ook bij mensen thuis.


Lees meer
Delen: