Zoek en boek Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Rivierenland

Generic filters
Exact matches only

Theatervoorstelling Will We Ever Be Free?

7 mei 2023 t/m 2 juli 2023 van 20:00 - 16:00 uur

Vijf jongeren uit vijf verschillende landen kennen elkaar niet, maar komen elkaar wel tegen in de tuin van iemand die druk bezig is met het experiment ‘Wat gebeurt er met planten die in het donker staan, hoelang ze kunnen overleven zonder licht, en als ze aangetast zijn, hoelang duurt het herstel dan en waar ligt de grens tussen herstelbare en onherstelbare schade?’ De jongeren zijn daar op uitnodiging van Joud. Maar wie dat is, dat weet niemand. De jongeren delen, ondanks dat ze vreemden zijn van elkaar, hun herinneringen aan hun thuisland, waar het vaak onveilig was en waarvan ze hebben moeten vluchten. En tussendoor wachten ze. Ze wachten op Joud.
Soms staat de tijd stil en schuiven er flarden van verhalen voorbij; verhalen over onderdrukking en oorlog, over marteling en levensgevaar, over vluchten. Ergens tussen daar en hier zijn deze jongeren zichzelf kwijtgeraakt, en niet allemaal hebben ze zichzelf even snel en gemakkelijk weer teruggevonden.
Het verhaal van ‘Will We Ever Be Free?’ is gebaseerd op de gesprekken die in de afgelopen zomer hebben plaatsgevonden met verschillende tieners, uit o.a. Syrië, Turkije, Oekraïne, Oeganda en Zuid-Afrika. Het stuk laat hun herinneringen aan hun thuisland zien – in die zin kan de voorstelling confronterend zijn – maar ook hun zoektocht naar zichzelf wanneer ze eenmaal in hun nieuwe, veilige land zijn aangekomen.
De T-jater Stars bestaat uit een kleine groep enthousiaste jongeren in de leeftijd van 9 tot 16 jaar, die bij elkaar gekomen zijn om onder leiding van regisseur Dinie van Oort de voorstelling ‘Will We Ever Be Free?’ te maken. Dit project met een boodschap wordt financieel ondersteund door onder andere de provincie Gelderland, de gemeente West Betuwe en het fonds Wij Doen Mee. Deze voorstelling is onderdeel van het project ’Will We Ever Be Free?’: het bevrijdingsproject over oorlog, onderdrukking, vluchten en thuiskomen. Bij dit project horen, naast deze jeugdtheatervoorstelling ‘Will We Ever Be Free?’ ook de voorstelling ‘De Dictator – Inside The Mind’ door Toneelgroep T-jater, en de outdoor escape game ‘Escape De Betuwe’. Alle activiteiten en voorstellingen vinden plaats in mei en juni 2023.


Lees meer
Delen: