Zoek en boek Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Rivierenland

Generic filters
Exact matches only

Watervlucht

22 maart 2020 van 14:00 - 19:00 uur

Watervlucht is een groot openlucht theater dwars door Vianen op zondag 22 maart 14.00 uur. Het is rond 1800 en bewoners van het rivierengebied vluchten met huisraad massaal naar de hoger gelegen steden. Zo’n 500 inwoners van Vianen en andere kernen van Vijfheerenlanden werken mee aan deze productie, voor en ook veel deelnemers achter de schermen.

Burgers vluchten voor het stijgende water naar de binnenstad

Dwars door het historische stadje Vianen speelt op zondag 22 maart het groot openluchttheater Watervlucht. Bewoners van het buitengebied vluchten massaal voor het hoge water over uiterwaarden en dijken naar de hoger gelegen binnenstad om uiteindelijk beschutting te vinden in de Grote Kerk. Het spektakel dat gratis te bezoeken is begint om 14.00 uur en loopt door tot uiterlijk 19.00 uur.

Precies 25 jaar geleden dreigden dijken in het rivierengebied door te breken. Tienduizenden mensen zijn toen halsoverkop geëvacueerd. Overstromingen blijven actueel, vooral door de klimaatverandering. De voorstelling Watervlucht speelt rond 1800, ook in Vijfheerenlanden en de Alblasserwaard een periode van ernstige watersnoodrampen.

Uiteindelijk zijn zo’n 500 burgers van Vijfheerenlanden betrokken bij de productie, voor en achter de schermen. Zij worden ondersteund door een klein professioneel team, aangestuurd door artistiek leider Carolien Arnold.
Haar insteek is de toeschouwer nauw bij de voorstelling te betrekken en het publiek er zelfs onderdeel van te laten worden.

In en rond de Geul Pontwaard tussen de Lek en de stadsmuren wordt het het gevecht tegen de elementen verbeeld. Mensen voeren een strijd op leven en dood. Daarna begeven de vluchtelingen zich in groten getale naar de binnenstad. Veel inwoners zitten niet op deze vreemdelingen te wachten, zij hebben zelf ook last van het hoge water en vrezen voedselschaarste. Maar de stadsburgemeester, vertolkt door burgemeester Sjors Fröhlich van Vijfheerenlanden, houdt een pleidooi voor menselijkheid en breekt het verzet. De evacués vinden beschutting en warmte in de Grote Kerk.

In de kerk stapt het publiek in de belevingswereld van de vluchtelingen, in een expositie van kleine scènes, muziek en intieme taferelen. Rondom de kerk kunnen bezoekers elkaar ontmoeten en napraten bij vuurkorven en stalletjes met eten en drinken.

De organisatie werkt voor deze monsterproductie samen met een groot aantal organisaties en ondernemers is mogelijk door de financiële steun van de gemeente, veel fondsen en sponsoren.


Lees meer
Delen: